Domů > Odborné články > Základní vzdělávání > Materiály pro CLIL výuku v němčině a francouzštině na ZŠ
Odborný článek

Materiály pro CLIL výuku v němčině a francouzštině na ZŠ

14. 3. 2012 Základní vzdělávání
Autor
Mgr. Kamila Sladkovská

Anotace

Na stránkách Evropského centra pro moderní jazyky byly uveřejněny moduly určené pro CLIL výuku v různých vyučovacích předmětech v kombinaci s němčinou a francouzštinou. Materiály jsou určeny pro výuku na ZŠ a je možné je modifikovat pro další cizí jazyky.

V rámci projektu Obsahově a jazykově integrovaná výuka pro žáky 1. stupně ZŠ (Inhaltsorientiertes frühes Fremdsprachenlernen, Content-Based Teaching for Young Learners), iniciovaném Evropským centrem pro moderní jazyky (ECML) v rakouském Grazu, byly dokončeny a uveřejněny obsahové moduly pro cizojazyčnou výuku na 1. stupni základních škol. Moduly, které lze využít v rámci integrované výuky nebo v projektovém vyučování, naleznete pod následujícím odkazem: http://eplc.ecml.at/

Moduly zahrnují obsahy z  vyučovacích předmětů, jako je vlastivěda, přírodověda, hudební výchova, výtvarná výchova, tělesná výchova a matematika. Moduly jsou uspořádány podle následujících témat: Strava, Já a ti druzí, Dunaj – evropská řeka, Přírodní procesy, Zvířata, Svátky, Hry a hračky.

Moduly jsou především určeny pro učitele cizích jazyků na ZŠ, školitele působící v dalším vzdělávání učitelů, studenty pedagogických fakult a samozřejmě pro žáky základní školy. Některé vybrané moduly byly uzpůsobeny pro ruský, anglický a španělský jazyk. Všechny moduly zahrnují materiály určené pro učitele a pro žáky.

Všechny materiály jsou volně dostupné na výše uvedených webových stránkách.

Licence

Všechny články jsou publikovány pod licencí Creative Commons BY-NC-ND.

Autor
Mgr. Kamila Sladkovská

Hodnocení od uživatelů

Článek nebyl prozatím komentován.

Váš komentář

Pro vložení komentáře je nutné se nejprve přihlásit.

Článek není zařazen do žádného seriálu.