Domů > Odborné články > Základní vzdělávání > Jak začlenit průřezové téma do ŠVP?
Odborný článek

Jak začlenit průřezové téma do ŠVP?

Anotace

Informace o publikaci společnosti SCIO, která pomáhá zařadit průřezová témata do ŠVP.

Společnost Scio vydala publikaci, která chce učitelům pomoci začlenit průřezové téma do školních vzdělávacích programů. Útlá knížka je určena všem, kdo pracují s RVP ZV, především tedy učitelům základních škol a víceletých gymnázií.

Původním záměrem bylo připravit návrhy konkrétních aktivit a projektů včetně potřebných informací a pracovních listů pro uvedené průřezové téma. Ovšem naléhavost připravit ŠVP, se kterou se nyní učitelé potýkají, vedla k tomu, že byl přednostně připraven 1. díl metodiky s podtitulem Jak začlenit průřezové téma do ŠVP.

V tomto 1. díle, který vyšel na začátku listopadu, najdete postup začlenění průřezového tématu krok za krokem. Postup je názorně předveden na tématu Výchova k myšlení v evropských a globálních souvislostech, ale je obecně možné jej použít pro jakékoliv průřezové téma. Krok za krokem ukazuje, kdy se v procesu přípravy ŠVP tématy začít zabývat, jak dále postupovat, jak vytáhnout hlavní myšlenky tématu, jak formulovat konkrétní cíle, vybrat vhodné formy. Co je podstatné, publikace propojuje důležité teoretické zázemí s příklady a ukázkami. Je tak podrobným praktickým návodem a inspirací zároveň a výrazně usnadní práci na ŠVP.

Obr.
1. Obr.

 

Autory jsou zkušení lektoři globální výchovy a tvorby ŠVP: Regina Dlouhá, Petr Chára, Ondřej Nádvorník a Jiří Trunda.

Další díly obsahují již konkrétní návrhy aktivit, projektů a dalších námětů pro realizaci průřezového tématu Výchova k myšlení v evropských a globálních souvislostech. Jednotlivé díly se soustředí vždy na jeden tematický okruh a na jiné formy realizace.

Ke každé publikaci dostává čtenář vstup na osobní internetové stránky na www.metodiky.cz, kde najde pracovní listy a další materiály k aktivitám připravené k tisku.

První díl publikace vyšel na začátku listopadu 2006, další díly vyjdou do května 2007.

Licence

Všechny články jsou publikovány pod licencí Creative Commons BY-NC-ND.

Autor
SCIO

Hodnocení od uživatelů

Článek nebyl prozatím komentován.

Váš komentář

Pro vložení komentáře je nutné se nejprve přihlásit.

Článek není zařazen do žádného seriálu.

Téma článku:

Výchova k myšlení v evropských a globálních souvislostech