Domů > Spomocník > Neformální vzdělávání > U kulatého stolu o uznávání neformálního vzdělávání
Odborný článek

U kulatého stolu o uznávání neformálního vzdělávání

4. 11. 2013 Neformální vzdělávání Spomocník
Autor
Vlasta Kohoutová

Anotace

V pondělí 21. 10. 2013. se uskutečnil v pořadí první Kulatý stůl k uznávání neformálního vzdělávání v rámci klíčové aktivity Metodická podpora uznávání neformálního vzdělávání projektu K2.

  

Uznávání neformálního vzdělávání v dnešní době nabývá na významu nejen v České republice, ale i naevropské úrovni. Touto problematikou se zabývá také Národní institut dětí a mládeže (NIDM), který uspořádal 21. 10. 2013 v prostorách Vyšší odborné školy sociálně pedagogické a teologické Jabok v Praze první ze čtyř kulatých stolů k uznávání neformálního vzdělávání plánovaných v průběhu realizace projektu K2. Akce se uskutečnila v rámci klíčové aktivity Metodická podpora uznávání neformálního vzdělávání projektu K2. Jejím cílem bylo informovat o možnostech a dalším vývoji uznávání neformálního vzdělávání v našich podmínkách, seznámit odbornou veřejnost s aktuálními trendy v této oblasti a s možnostmi praktického využití kompetencí získaných prostřednictvím neformálního vzdělávání.

     Hlavními tématy kulatého stolu, kterého se zúčastnili zástupci Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy, Národního ústavu pro vzdělávání, Republikového centra vzdělávání, Domu zahraničních služeb, AIESEC ČR, nestátních neziskových organizací, středisek volného času a domů dětí a mládeže, bylo představení projektu K2 a jeho přínos pro oblast uznávání neformálního vzdělávání, Rozmanitost v práci s dětmi a mládeží a čtyři roviny uznávání neformálního vzdělávání a Uznávání neformálního vzdělávání jako jedna z cest ke studijní a profesní kariéře a úspěšnému uplatnění na trhu práce.

Daniela Havlíčková, garantkaDaniela Havlíčková, garantka

      V prvním bloku jednání vystoupila garantka Metodické podpory uznávání neformálního vzdělávání Mgr. Daniela Havlíčková, která mimo jiné definovala čtyři roviny uznávání neformálního vzdělávání, „… uznání společenské prospěšnosti neformálního vzdělávání; Uznání výsledků neformálního vzdělávání ze strany zaměstnavatelů a vzdělavatelů; Formální uznání výsledků neformálního vzdělávání ze strany státu (Zákon 179/2006 Sb.); Uznání vlastních kompetencí samotným jedincem, který se učí a vzdělává tak, aby byl schopen si své kompetence rozvinuté neformálním vzděláváním uvědomit, prezentovat je, aby poznal sám sebe a mohl na nich založit plán osobnostního rozvoje, včetně kariérního“. Představila Osobní kompetenční portfolio (http://okp.ka2.cz), nástroj rozvíjený díky projektu K2, který může pomoci podpořit vnímání sebe sama, sebeuznání, sebedůvěru, stanovování životních cílů, může být rádcem k tomu, jak kvalitně vyplnit strukturovaný životopis, jak formulovat a prezentovat znalosti a dovednosti tak, aby zaměstnavatelé i vzdělavatelé byli schopni rozpoznat jedinečnost a osobní kvality každého jednotlivce.
        Připomněla také existenci „Memoranda o podpoře uznávání výsledků neformálního vzdělávání při práci s dětmi a mládeží“ (Memorandum), které zatím podepsalo 13 signatářů. K dokumentu, který slouží jako podklad pro další jednání k podpoře uznávání neformálního vzdělávání, se připojilo např. Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy, Hospodářská komora ČR, Ministerstvo práce a sociálních věcí, Svaz průmyslu a dopravy, Česká rada dětí a mládeže, Sdružení pracovníků domů dětí a mládeže aj. Daniela Havlíčková přítomné vyzvala k jeho další podpoře. Poté vystoupil ředitel Odboru pro mládež MŠMT Mgr. Michal Urban, který zdůraznil, „… že nezbytnou součástí celoživotního učení je právě neformální vzdělávání a je nutné hledat, třeba prostřednictvím projektů, jako je projekt K2, nástroje k tomu, aby i vzdělavatelé a zaměstnavatelé začali uznávat jeho výsledky“. Projektová manažerka Mgr. Irena Hošková, pověřena řízením NIDM, představila cíle a realizaci projektu „K2 – kvalita a konkurenceschopnost v neformálním vzdělávání", jeho přínos pro tuto oblast, a připomněla blížící se transformaci Národního institutu dětí a mládeže s Národním institutem pro další vzdělávání, ke které dojde k 1. lednu 2014.

Pavel Trantina, Aleš Sedláček, Libor Bezděk a Tomáš MachalíkPavel Trantina, Aleš Sedláček,
Libor Bezděk a Tomáš Machalík

       V dalším bloku k problematice uznávání neformálního vzdělávání vystoupil předseda ČRDM Ing. Aleš Sedláček, který hovořil o roli a poslání Sdružení dětí a mládeže v oblasti neformálního vzdělávání a o hodnotě dobrovolnické práce, do diskuse se dále svými prezentacemi zapojili Ing. et Mgr. Libor Bezděk, předseda SP DDM, a Jiří Till, prezident AIESEC Česká republika. Ing. Petr Neuman představil činnost Republikového centra vzdělávání a jako ředitel kariérového poradenství přiblížil projekty a aktivity zaměřené na žáky základních škol a středoškoláky, nezaměstnané i firmy, Ing. Ladislav Koubek, vedoucí Národního centra Europass ČR z Národního ústavu pro vzdělávání, přiblížil úlohu a význam Europassu pro mladé lidi a jeho další rozvoj.

       Všichni účastníci kulatého stolu se v jeho závěru shodli, že cesta k uznávání samotného neformálního vzdělávání a postupně i výsledků neformálního vzdělávání ve všech čtyřech rovinách je běh na dlouhou trať, ale posun kupředu je již v mnoha ohledech patrný, například v první rovině – uznání společenské prospěšnosti neformálního vzdělávání.

        V pořadí druhý Kulatý stůl k problematice uznávání neformálního vzdělávání se z iniciativy Národního institutu dětí a mládeže v rámci projektu K2 uskuteční v listopadu 2013 a přizváni k němu budou zástupci státní správy a samosprávy.

        Prezentace řečníků naleznete v příloze.

.

 

Vlasta Kohoutová, PR specialistka projektu K2

Účastníci kulatého stolu
Účastníci kulatého stolu
Pavel Trantina, Daniela Havlíčková, Michal Urban, Irena Hošková, Miroslav BocanPavel Trantina, Daniela Havlíčková,
Michal Urban, Irena Hošková
a Miroslav Bocan
Irena Hošková, pověřená řízením NIDMIrena Hošková,
pověřena řízením NIDM
a manažerka projektu K2
 

 

Soubory materiálu
Typ
 
Název
 
zip
6.27 MB
Archiv
Prezentace 1. část
zip
6.27 MB
Archiv
Prezentace 2. část

Licence

Všechny články jsou publikovány pod licencí Creative Commons BY-NC-ND.

Autor
Vlasta Kohoutová

Hodnocení od uživatelů

Článek nebyl prozatím komentován.

Váš komentář

Pro vložení komentáře je nutné se nejprve přihlásit.

Článek není zařazen do žádného seriálu.

Klíčové kompetence:

  • Neformální vzdělávání
  • Kompetence k pracovnímu uplatnění a podnikatelským aktivitám
  • mít odpovědný postoj k vlastní profesní budoucnosti a tedy i vzdělávání; uvědomovat si význam celoživotního učení a být připraveni přizpůsobovat se měnícím se pracovním podmínkám;
  • Neformální vzdělávání
  • Personální a sociální kompetence
  • adaptovat se na měnící se životní a pracovní podmínky a podle svých schopností a možností je pozitivně ovlivňovat, být připraveni řešit své sociální i ekonomické záležitosti, být finančně gramotní;
  • Neformální vzdělávání
  • Kompetence k učení
  • sledovat a hodnotit pokrok při dosahování cílů svého učení, přijímat hodnocení výsledků svého učení ze strany jiných lidí;