Domů > Spomocník > Neformální vzdělávání > Inkluze v pořadu Sama doma
Odborný článek

Inkluze v pořadu Sama doma

3. 5. 2012 Neformální vzdělávání Spomocník
Autor
NIDM - Klíče pro život

Anotace

O projektu Klíče pro život se již potřetí hovořilo v pořadu ČT1 Sama doma. Ve středu 25. dubna 2012 byla jeho hostem garantka průřezového tématu Inkluze dětí se speciálními vzdělávacími potřebami Mgr. Danuše Netolická. O začleňování dětí s hendikepem do zdravého kolektivu a o realizaci vzdělávacího programu v rámci projektu hovořila spolu se zakladatelkou Centra pro všechny v Nymburce Mgr. Martinou Kučerovou.

 Mgr. Danuše Netolická si tentokrát přivedla do studia České televize jako své milé hosty Martinu Kučerovou z Centra pro všechny a paní Marcelu Čamrovou s jejími dvěma dětmi Eliškou a Oldou. Danuše Netolická na začátku představila národní projekt Klíče pro život a jedno z jeho témat, kterým je inkluze dětí se speciálními vzdělávacími potřebami, tedy včleňování dětí s hendikepem mezi děti, které žádný hendikep nemají.

Centrum pro všechny, se kterým Klíče pro život spolupracují a jež podporují, představila Martina Kučerová. Centrum poskytuje už šestým rokem volnočasové aktivity opravdu všem dětem, protože, jak známo, bez těch zdravých by nemohla probíhat integrace dětí s postižením. Malí návštěvníci centra se mohou zapojit do řady projektů, jmenujme například výtvarně zaměřené Artíkovy soboty, Hurá, jedeme na tábor – přípravu prázdninových akcí, nebo Víkend naplno – integrační pobytové víkendy, vše pro postižené i zdravé děti.

O svých zkušenostech promluvila maminka obou dvojčat, paní Marcela Čamrová. Než navštívila poprvé Centrum pro všechny, trávila čas s dětmi téměř pořád doma, cvičila s nimi, rehabilitovala a jezdila „po doktorech“. Díky Centru a jeho asistovaným službám mohla po letech věnovat více času nejen sobě, ale hlavně o pět let staršímu bráškovi dvojčat. „ Je úžasné, že něco takového je. Nejen pro mě, ale hlavně pro děti, protože do té doby byly pořád se mnou. Najednou mají kolem sebe jiné prostředí, jiné děti, mohou vyrábět – pro ně to musí být také úžasné,“ říká paní Marcela.

Na celý vstup v pořadu Sama doma se můžete podívat zde.

Licence

Všechny články jsou publikovány pod licencí Creative Commons BY-NC-ND.

Autor
NIDM - Klíče pro život

Hodnocení od uživatelů

Článek nebyl prozatím komentován.

Váš komentář

Pro vložení komentáře je nutné se nejprve přihlásit.

Článek není zařazen do žádného seriálu.

Klíčové kompetence:

  • Neformální vzdělávání
  • Občanské kompetence a kulturní povědomí
  • uvědomovat si – v rámci plurality a multikulturního soužití – vlastní kulturní, národní a osobnostní identitu, přistupovat s aktivní tolerancí k identitě druhých;