Domů > Spomocník > Neformální vzdělávání > Jak jede participace v Libereckém kraji
Odborný článek

Jak jede participace v Libereckém kraji

30. 5. 2011 Neformální vzdělávání Spomocník
Autor
Petra Handlířová

Anotace

Projekt O nás s námi aneb hrajeme o náš kraj, o terém jsme vás průběžně informovali, dospěl téměř do konce.

Projekt je zaměřený na aktivní mladé lidi v Libereckém kraji a chce ukázat, jak by mohli prakticky realizovat takzvanou „participaci“. První část projektu rozjeli organizátoři a lektoři vzdělávací a aktivizační kampaní nazvanou Rozjeď to! Vyrazili do regionů Libereckého kraje a oslovovali aktivní mladé lidi. Ptali se jich, co si oni představují pod pojmem participace, kde si myslí, že mohou být aktivní a kde by chtěli být aktivní. A samozřejmě co jsou ochotní pro své téma skutečně udělat.

Vrcholem místních setkání byla krajská konference. Ve čtvrtek 5. května se v podvečer sjeli mladí zástupci Semil, Lomnice nad Popelkou, České Lípy a Jablonce nad Nisou. Čekala je odměna za práci na projektech, které si vytyčili na svých místních setkáních. Po dobré večeři pro ně organizátorky Zuzka a Veronika, absolventky oboru Pedagog volného času Technické univerzity Liberec a již zkušené pracovnice s mládeží, připravily zážitkový program. K mladým z Libereckého kraje se přidali také dva hosté, studenti Lenka a Roman, kteří mají praktické zkušenosti s vlastními projekty. Při jejich realizaci museli spolupracovat s dalšími institucemi a zapojit vrstevníky i řadu dospělých. A nejsou to malé projekty. Roman získal finance od programu Mládež v akci na realizaci bikeparku v Telči a Lenka založila meziškolní časopis v Hradci Králové, který dokázala s dalšími mladými financovat ze sponzorských příspěvků a reklamy.

V pátek ráno už mladé lidi čekala zase práce. V prostorách krajského úřadu, kde se scházejí i krajští zastupitelé, představovali svou práci na tématech, která si vybrali na místních setkáních, a zamýšleli se nad úspěchy i neúspěchy, nad překážkami i nad tím, co se z toho všeho naučili. Motivaci do další práce jim hned ráno přinesl náměstek hejtmana pro školství, mládež a tělovýchovu Radek Cikl. I když je podle něj život každého z nás těžký, je potřeba se nebát a využít všechny zdroje a možnosti. „Není důležité, aby každý byl vedoucí, potřebujeme i dobré pracovníky. A je dobré, když si můžete různé role vyzkoušet a zjistit, jak vám to jde,“ vyzdvihl náměstek přínos projektu.

Bohužel na krajském setkání chyběli zástupci Liberce, Frýdlantu a Jilemnice. Podle přítomných mladých účastníků nebyla často největší překážkou komunikace s dospělými a představiteli organizací a měst, ale právě spolupráce s vrstevníky. Ale to, že svá témata většinou dotáhli hodně daleko, dokazuje, že když se něco opravdu chce, tak to jde. Semilští studenti pracují na projektu obnovy parku, kde by chtěli pořádat například Den dětí, v Lomnici se pracuje na centru pro mládež a jablonečtí mladí chtějí vylepšit vybraná dětská hřiště. Všichni se shodli na tom, že Rozjeď to! jim dalo důležitý impuls k tomu se do něčeho opravdu pustit a nejen o tom mluvit.

Po obědě na všechny čekala čtyři diskusní témata. Dvě připravili organizátoři a dvě si vybrali mladí. Do diskuse se k nim připojili také dospělí odborníci. Opět mezi ně zavítal náměstek Cikl a krajské úředníky ještě zastupoval vedoucí oddělení mládeže, sportu a zaměstnanosti Tomáš Pokorný. Z Jablonce nad Nisou přijela zastupitelka Jana Hamplová. Pracovníky s mládeží a částečně také neziskový sektor zastupovali Jana Pavlíková, ředitelka DDM Větrník a Tomáš Hendrych, koordinátor dobrovolnického centra při krajské nemocnici Liberec Dobromysl. Z Prahy přijely zástupkyně České národní agentury Mládež Jitka Kořínková a Lenka Polcerová. V malých skupinkách pak rozebírali fungování krajského parlamentu mládeže, možnost zřízení internetového mládežnického rádia, stav participace v Libereckém kraji a další budoucnost modelu setkávání Rozjeď to!

Velkou podporu našel u všech přítomných model setkávání aktivních mladých lidí jak v regionech, tak na krajské úrovni. „Opravdu funkční krajský parlament mladých bychom uvítali, cítíme, že nemáme partnera, který by tuto skupinu v Libereckém kraji zastupoval,“ řekl Tomáš Pokorný. Nastavené informační kanály, které vznikly prostřednictvím projektu O nás s námi, by se k tomu mohly dobře využít. „Participace je pro mne zejména spolupráce a spolupodílení se,“ upozornil náměstek Cikl. A tak není smyslem projektu vytvářet znovu, co již existuje, ale podpořit další aktivní mladé lidi a jejich nápady.

Závěry krajského setkání a celého projektu organizátoři nyní zpracovávají a k dispozici budou v podobě brožury na webu www.rozjedto.net. V tématech vybraných během krajského setkání – krajský parlament mladých a internetové rádio - budou pracovní skupiny pokračovat podle akčních kroků, které si během společné práce připravily. Jak jim to jde, budete moci opět sledovat a také se přidat prostřednictvím webových stránek www.rozjedto.net nebo na Facebooku.

Články s podobným tématem:

http://remix.nicm.cz/liberecky-kraj-uz-cely-jede/

http://remix.nicm.cz/nesed-na-gauci-rozjed-to/

Článek byl převzat z webu http://remix.icm.cz 

Licence

Všechny články jsou publikovány pod licencí Creative Commons BY-NC-ND.

Autor
Petra Handlířová

Hodnocení od uživatelů

Článek nebyl prozatím komentován.

Váš komentář

Pro vložení komentáře je nutné se nejprve přihlásit.

Článek není zařazen do žádného seriálu.

Klíčové kompetence:

  • Neformální vzdělávání
  • Komunikativní kompetence
  • účastnit se aktivně diskusí, formulovat a obhajovat své názory a postoje;
  • Neformální vzdělávání
  • Občanské kompetence a kulturní povědomí
  • jednat odpovědně, samostatně a iniciativně nejen ve vlastním zájmu, ale i ve veřejném zájmu;
  • Neformální vzdělávání
  • Personální a sociální kompetence
  • pracovat v týmu a podílet se na realizaci společných pracovních a jiných činností;