Domů > Spomocník > Neformální vzdělávání > Den dobrovolnictví v Plzni
Odborný článek

Den dobrovolnictví v Plzni

17. 12. 2011 Neformální vzdělávání Spomocník
Autor
Mgr. Svatava Šimková

Anotace

Den k příležitosti Evropského roku dobrovolnictví zakončený průvodem dobrovolníků se uskutečnil v Plzni.

Základna dobrovolníků vyrostla 3. listopadu na plzeňském náměstí Republiky, kde se od třinácti hodin ve stáncích prezentovala řada dobrovolnických organizací. Na pódiu se zároveň střídaly kapely, místní politici i dobrovolníci, kteří hovořili o své činnosti. To vše se odehrávalo pod taktovkou Vlasty Faiferlíkové z plzeňského regionálního dobrovolnického centra Totem a Leoše Kubového z Asociace nestátních neziskových organizací Plzeňského kraje. První studený den letošního podzimu spojený s opravdu vlezlou zimou způsobil, že návštěvnost nebyla nejvyšší, ale to nic neubralo na náladě všem, kteří se zimy nezalekli a na náměstí přišli.

Podpora z kraje

Zastupitel Plzeňského kraje pan Miroslav Brabec se pro plzeňské dobrovolníky angažoval příkladně a bylo dobře vidět, že jeho účast na akci není pouhou formalitou. To bylo poznat i z jeho projevu: "Děkuji všem, kteří dobrovolně, ve svém volném čase dělají něco pro jiné. Když jsme předávali v květnu každoroční cenu Křesadlo pro nejlepší dobrovolníky, opět tam zaznělo heslo Křesadla, že obyčejní lidé dělají neobyčejné věci. Já vás ale považuji za neobyčejné lidi, kteří dělají věci, jež by pro ostatní lidi měly být obyčejné. Za to, co děláte pro všechny kolem sebe, vám moc a moc děkuju a ještě jednou se skláním před vaší prací. Prosím vás, buďte takoví k ostatním pořád. Jste příkladem dobrých lidí, jste příkladem pro ostatní a jako zastupitel Plzeňského kraje jsem na vás na všechny hodně hrdý."

Dobrobus

Historie dobrovolnického autobusu, který během ERD najezdil po republice kolem 4500 km, je celkem zajímavá. Jde o bývalý autobus městské hromadné dopravy, který byl následně přebudován na městskou pojízdnou knihovnu – Bibliobus. Když jej dostali k dispozici plzeňští dobrovolníci, nazvali jej nejprve Infobusem a posléze Dobrobusem. Ten je v současnosti vybaven zvukovou aparaturou, diaprojektorem, hifi technologií a počítačem (ale také třeba chemickým záchodem a kuchyňkou pro osazenstvo) a návštěvníci v něm mohou najít informace o tom, jakým způsobem a kde se dobrovolnictví realizuje. Řidič Dobrobusu Leoš Kubový k tomu řekl: "Na akce pro školy s sebou vozíme také malý papírový model Dobrobusu. Na sobě má krabičku zápalek, kde je napsáno: Zapal se pro dobrovolnictví. Všude, i tady v Plzni, zkoušíme, jestli se nám podaří nějaká sirka zapálit. Vždy je to dobré, na všech místech, která jsme s Dobrobusem navštívili, jsme se pro dobrovolnictví zapálili a věřím, že se nám podařilo ten plamínek předat i studentům."

Vyznání dobrovolnice

Na náměstí jsme oslovili jednu sympatickou dívku a zeptali se jí, zda ví, proč nese zrovna balónek k Evropskému roku dobrovolnictví. Neváhala s odpovědí: "Protože jsem dobrovolnice. Teď jsem mluvila na pódiu. Jsem dobrovolnice v organizaci Ledovec, která poskytuje pomoc mentálně hendikepovaným lidem. Když slyším slovo dobrovolník, napadne mě třeba pomoc určité skupině lidí, kteří ji z různých důvodů potřebují: mentálně postižení, ale vlastně všichni. Ta činnost by měla být podporovaná hlavně státem, rozhodně je zapotřebí velká medializace. Dnes je to tak, že pokud se dobrovolníci nezviditelňují sami, nepropagují, že pomáhají druhým, tak o tom nikdo nemluví a nepíše. Já sice vím, že stát nemá své vlastní mediální prostředky. Když ale stát může prosadit výběr daní, tak snad může prosadit nějakým způsobem i pomoc dobrovolnictví. Udělat nějaký marketingový tah, že? Třeba na školách od malička v dětech pěstovat sociální cítění, solidaritu a tak. Pěstovat v lidech, aby si pomáhal. Ale zatím to tak bohužel není."

 Průvod

Podle původní představy organizátorů se z náměstí, kde se sešli dobrovolníci a jejich příznivci, měl na závěr dobrovolnického odpoledne vydat směrem k parkovišti Dobrobusu u Branky průvod, který by dal Plzni najevo, že dobrovolníci k městu patří a mají v něm své důležité místo. Tyto představy v nečekaně ledovém počasí sice vzaly do značné míry za své, takže průvod nakonec čítal jen několik desítek účastníků, kteří však byli o to nadšenější a odhodlanější. V každém případě je přáním všech, jak zaznělo z úst samotných účastníků průvodu, aby se Dobrovolnický den v Plzni stal dobrým základem pro pořádání podobných akcí v dalších letech.

Svatava Šimková, NIDM

Licence

Všechny články jsou publikovány pod licencí Creative Commons BY-NC-ND.

Autor
Mgr. Svatava Šimková

Hodnocení od uživatelů

Článek nebyl prozatím komentován.

Váš komentář

Pro vložení komentáře je nutné se nejprve přihlásit.

Článek není zařazen do žádného seriálu.

Klíčové kompetence:

  • Neformální vzdělávání
  • Personální a sociální kompetence
  • opírat své mravní rozhodování o živé, dialogické svědomí