Domů > Spomocník > Neformální vzdělávání > Umačkáni dětmi
Odborný článek

Umačkáni dětmi

16. 2. 2011 Neformální vzdělávání Spomocník
Autor
Mgr. Svatava Šimková

Anotace

Sdružení Pionýr přichází se zajímavým projektem k Evropskému roku dobrovolnictví, k němuž se může připojit každý, kdo se zajímá o práci s dětmi a mládeží.

Pod pojmem dobrovolník si občan většinou představí pracovníky charitativní organizace na Haiti či v hladovějící Africe nebo osobní asistenty lidí s těžkým tělesným či duševním postižením. Málokdo si ale uvědomuje, že všude kolem nás jsou tisíce dobrovolníků, kteří dnes a denně nezištně věnují téměř veškerý svůj volný čas práci s dětmi. Jací jsou to lidé, jaké mají vlastnosti a co je žene kupředu bez nároku na odměnu a zatím, bohužel, téměř bez nároku na společenské uznání?

Sdružení Pionýr zahajuje k Evropskému roku dobrovolnictví informační kampaň nesoucí název Umačkáni dětmi, která by měla umožnit, aby vedoucí – výjimeční a skromní lidé – vyšli ze stínu, aby se o nich veřejnost dozvěděla co nejvíc v tom dobrém smyslu slova. První část projektu odstartovala již 4. února koncertem nazvaným Děti dětem, uzavřena bude Bambiriádou v květnu 2011. Po tuto dobu bude moci prakticky kdokoliv navrhovat, vážně i s humorem, jaké vlastnosti by měl mít každý správný vedoucí – dobrovolník z kterékoliv organizace, ale také symbol, který by měl spojovat všechny dobrovolníky pracující s dětmi. Druhá část projektu, která skončí v listopadu, představí konkrétní příběhy i tváře. I na jejich výběru by se měla podílet široká veřejnost.

„Chceme slyšet od lidí, co si o dobrovolné práci s dětmi myslí. Chceme, aby se sami zamysleli nad tím, kdo vlastně jsou ti dobrovolníci, kteří svůj čas věnují třeba právě jejich dětem. Návrhy nám může posílat opravdu každý a my za ně budeme rádi,“ říká vedoucí projektu Jakub Kořínek.

Celý projekt vyvrcholí společenským večerem 5. prosince na Mezinárodní den dobrovolníků. Popřejme, ať se podaří dosáhnout cíle projektu: aby se lidem, věnujícím a rozdávajícím čas a energii dětem a mládeži, dostalo uznání veřejnosti.

Bližší informace na www.umackanidetmi.cz

 

Svatava Šimková, NIDM

Licence

Všechny články jsou publikovány pod licencí Creative Commons BY-NC-ND.

Autor
Mgr. Svatava Šimková

Hodnocení od uživatelů

Článek nebyl prozatím komentován.

Váš komentář

Pro vložení komentáře je nutné se nejprve přihlásit.

Článek není zařazen do žádného seriálu.

Klíčové kompetence:

  • Neformální vzdělávání
  • Občanské kompetence a kulturní povědomí
  • jednat odpovědně, samostatně a iniciativně nejen ve vlastním zájmu, ale i ve veřejném zájmu;