Domů > Odborné články > Odborné vzdělávání > Více než polovina absolventů středních škol dostala i Europass, který jim může usnadnit získání práce v zahraničí
Odborný článek

Více než polovina absolventů středních škol dostala i Europass, který jim může usnadnit získání práce v zahraničí

14. 7. 2014 Odborné vzdělávání
Autor
Mgr. Lucie Šnajdrová

Anotace

Téměř 65 tisíc žáků středních škol a učilišť (52 %) dostane letos jeden z dokumentů Europassu – dodatek k osvědčení. Ten se přikládá k maturitnímu vysvědčení, osvědčení o závěrečné zkoušce a výučnímu listu a popisuje obsah a úroveň studia, mj. obecné a odborné kompetence absolventa. Zaměstnavatelům dodatky objasňují, co uchazeč o práci umí a jestli se na nabízenou práci hodí.

Ve spolupráci se středními školami jsou každoročně předávány spolu s vysvědčením Europass - dodatky k osvědčení pro desetitisíce žáků. Celkový počet škol, které tyto dokumenty objednává, se zvyšuje – dodatky k osvědčení letos pro své absolventy vydalo již 625 škol, o 30 více než v loni. Jde o 47 % všech středních škol.

Školy, které se rozhodly do vydávání dodatků zapojit, svým absolventům zajišťují užitečný dokument usnadňující mobilitu i vstup na trh práce. Absolventi si mohou dodatek přiložit k životopisu a použít ho zejména, pokud se ucházejí o práci nebo brigádu v zahraničí.

V poslední době eviduje Národní centrum (NC) Europass také zvýšený počet žádostí jednotlivců, především pak o dodatky v angličtině a němčině. Někteří zaměstnavatelé v Německu a Anglii totiž dodatky v inzerátech nabízejících pracovní místa přímo vyžadují, a uchazeči o tuto práci se proto na NC Europass obracejí a o vydání dodatku žádají. O dodatky mohou tedy zažádat i jednotlivci, pokud jejich škola tento dokument nevydává, nebo pokud školu ukončili před zavedením Europassu.

Z cizojazyčných verzí je tradičně největší zájem o dodatky v angličtině (94 %), letos jsme však také zaznamenali velký nárůst zájmu o dodatky v němčině. Národní centrum Europass chce vyjít vstříc všem školám, které si ještě chtějí dodatky pro své absolventy stáhnout a vytisknout, proto nechává otevřenou databázi až do konce roku 2014. Individuálně se pak mohou žadatelé na NC Europass obrátit kdykoliv. Více informací najdete na www.europass.cz.

Soubory materiálu
Typ
 
Název
 
xls
91.8 kB
Tabulka
Statistika vydaných dodatků k osvědčení

Licence

Všechny články jsou publikovány pod licencí Creative Commons BY-NC-ND.

Autor
Mgr. Lucie Šnajdrová

Hodnocení od uživatelů

Článek nebyl prozatím komentován.

Váš komentář

Pro vložení komentáře je nutné se nejprve přihlásit.

Článek není zařazen do žádného seriálu.

Vazby na další články:

Navazuje na téma článku: