Zobrazit na úvodní stránce článků

Na začátek článku
Titulka > Modul články > Speciální vzdělávání > Praktická zkouška oboru vzdělání Praktická...

Ikona teoreticky

Praktická zkouška oboru vzdělání Praktická škola dvouletá: ruční práce

Ikona odbornost
Autor: Renata Votavová
Spoluautor: Mgr. Romana Jezberová Ph.D.
Anotace: Představujeme příklady inovativních témat závěrečné zkoušky pro žáky praktické školy dvouleté z odborného předmětu ruční práce.
Téma příspěvku:Jiné vzdělávací obory obecně
Klíčová slova: ruční práce, praktická škola, praktická zkouška, nzz, závěrečná zkouška
Vazby článku:
Tento článek navazuje na téma článku: Závěrečné zkoušky oboru vzdělání Praktická škola dvouletá

V Národním ústavu pro vzdělávání vzniklo v loňském roce Jednotné zadání závěrečných zkoušek  oboru vzdělání Praktická škola dvouletá pro rok 2012/2013. Vybraná témata z tohoto souboru poskytujeme pedagogům jako využitelný výukový materiál pro žáky se speciálními vzdělávacími potřebami.

Téma praktické zkoušky z odborného předmětu ruční práce: dřevěná vařečka

Pokyny pro žáky:

  1. Na práci máte dostatek času, nespěchejte, pracovní postup si dobře promyslete.
  2. Připravte si všechny nástroje, které budete při práci potřebovat.
  3. Dodržujte zadaný pracovní postup.
  4. Na pracovišti udržujte pořádek.
  5. V průběhu celé práce dbejte na bezpečnost práce.
  6. V případě potřeby požádejte o pomoc učitele.

Pomůcky:

Rašple, pilník, dláto, kladivo, pila na dřevo, elektrická pájka, smirkový papír.

Pracovní postup:

  • Na výrobu vařečky použijte tvrdé dřevo.
  • Z polotovaru vyřízněte prkénko o tloušťce vařečky a odstraňte kůru a lýko.
  • Dle nakresleného tvaru proveďte hrubé opracování vařečky rašplí.
  • Dlátem vypracujte zahloubení oválné části vařečky.
  • Konečnou povrchovou úpravu proveďte smirkovým papírem.
  • Na závěrečné dobroušení použijte jemný smirkový papír.
  • Můžete provést zdobení vypalováním elektrickou pájkou. Povrch zůstává přírodní, nenatírá se.

Hodnocení žáka:

Hodnotící tabulka

Úkol/činnost č.

Počet dosažitelných bodů

1. Příprava pokrmů, dodržení postupu práce dle návodu

30

2. Organizace práce, BOZP, hygiena, pořádek na pracovišti

20

3. Příprava stolování

20

4. Prezentace pokrmů

20

5. Úklid pracoviště

10

Celkem bodů

100

 

Převod bodů na klasifikaci

Známka

Počet dosažitelných bodů

1

83 – 100

2

65 – 82

3

48 – 64

4

30 – 47

5

méně než 30

Jednotné zadání závěrečných zkoušek tohoto oboru vzdělání bylo vytvářeno vyučujícími odborných škol, které obor vzdělání Praktická škola dvouletá vyučují, ve spolupráci s pracovníky NÚV. Pro tvorbu podkladů obsažených v JZZZ bylo využito zkušeností z vývoje nové závěrečné zkoušky pro obory středního vzdělání s výučním listem.

AUTORKY TÉMAT JZZZ:

Libuše Kubíčková, Mgr.; Martina Lukšová, Mgr.; Lenka Žádníková, Mgr.; Zuzana Fořtová, Mgr.; Pavla Šedivcová, Mgr.

Zařazení do seriálu: Tento článek je zařazen do seriálu Závěrečné zkoušky oboru vzdělání Praktická škola dvouletá .

Ostatní články seriálu:

Citace a použitá literatura:
[1] - Jednotné zadání závěrečných zkoušek oboru vzdělání 78-62-C/02 - Praktická škola dvouletá . Praha : Národní ústav pro vzdělávání, 2013.  
Anotované odkazy:
Příspěvek nemá přiřazeny žádné anotované odkazy.
Přiřazené DUM:
Příspěvek nemá přiřazeny žádné DUM.
Přiřazené aktivity:
Příspěvek nemá přiřazeny žádné aktivity.
 
INFO
Publikován: 12. 06. 2014
Zobrazeno: 4766krát
Hodnocení příspěvku
Hodnocení týmu RVP:
Hodnocení článku : 0

Hodnocení uživatelů:
Hodnocení článku : 4
Hodnotit články mohou pouze registrovaní uživatelé.

zatím nikdo Hodnocení článku : 5
2 uživatelé Hodnocení článku : 4
zatím nikdo Hodnocení článku : 3
zatím nikdo Hodnocení článku : 2
zatím nikdo Hodnocení článku : 1
Jak citovat tento materiál
VOTAVOVÁ, Renata. Praktická zkouška oboru vzdělání Praktická škola dvouletá: ruční práce. Metodický portál: Články [online]. 12. 06. 2014, [cit. 2020-02-23]. Dostupný z WWW: <https://clanky.rvp.cz/clanek/c/S/18859/PRAKTICKA-ZKOUSKA-OBORU-VZDELANI-PRAKTICKA-SKOLA-DVOULETA-RUCNI-PRACE.html>. ISSN 1802-4785.
Licence Licence Creative Commons

Všechny články jsou publikovány pod licencí Creative Commons.


Komentáře
Příspěvek nebyl zatím komentován.
Vložit komentář:

Pro vložení komentáře je nutné se přihlásit.