Domů > Odborné články > Speciální vzdělávání > Praktická zkouška oboru vzdělání Praktická škola dvouletá: příprava pokrmů
Odborný článek

Praktická zkouška oboru vzdělání Praktická škola dvouletá: příprava pokrmů

26. 5. 2014 Speciální vzdělávání
Autor
Ing Renata Votavová
Spoluautor
Mgr. Romana Jezberová Ph.D.

Anotace

Představujeme příklady inovativních témat praktické zkoušky z odborného předmětu příprava pokrmů.

Na základě zkušeností z vývoje nové závěrečné zkoušky pro obory středního vzdělání s výučním listem a především záznamem zkušeností a dovedností vyučujících, které obor vzdělání Praktická škola dvouletá vyučují, vzniklo v Národním ústavu pro vzdělávání v loňském roce Jednotné zadání závěrečných zkoušek tohoto oboru vzdělání pro rok 2012/2013.

Některá témata z tohoto souboru mohou být pedagogy stejně dobře využitá pro realizaci závěrečné zkoušky ale také jako inovativní výukový materiál pro žáky se speciálními vzdělávacími potřebami (např. pro výuku VO Člověk a svět práce v základním vzdělávání, námět pro činnost aktivačních center, obsah kurzu pro doplnění základů vzdělávání).

Téma praktické zkoušky z odborného předmětu příprava pokrmů: brokolicová polévka a těstovinový salát

Pokyny pro žáky

  1. Převezměte potřebné suroviny
  2. Zkontrolujte suroviny s přiloženým návodem
  3. Připravte pokrmy dle pracovního postupu
  4. Během práce dodržujte hygienické, bezpečnostní a protipožární předpisy a používejte ochranné pracovní pomůcky
  5. Připravte stolování.
  6. Prezentujte pokrmy členům zkušební komise při degustaci
  7. Umyjte použité nádobí a proveďte úklid pracoviště

Pracovní postup

Brokolicová polévka s lučinou

Pomůcky:

nůž, hrnec, poklička, prkýnko, škrabka, ruční mixer, vařečka, pánev, metlička, 2x mísa, vidlička, lžička

Ingredience:

Obrázek č. 1: brokolice; tři větší brambory; lučina; zeleninový bujón; zakysaná smetana; máslo; toustový chléb.

obr. 1

Pracovní postup:

  • Brokolici očistíme, rozdělíme na růžičky a opláchneme pod tekoucí vodou. Brambory umyjeme, oloupeme, nakrájíme na kostičky.
  • Připravenou brokolici a brambory dáme do hrnce s vodou, bujónem a povaříme.
  • Po změknutí rozmixujeme ručním mixerem a vmícháme lučinu a zakysanou smetanu.
  • K polévce podáváme krutony - nakrájené rohlíky osmažené na másle nebo na oleji.

Obrázek č. 2: brambory umyjeme ve vodě a oloupeme; brokolici rozdělíme na růžičky; brambory nakrájíme; brokolici dáme do hrnce; přidáme nakrájené brambory.

 obr. 2

Obrázek č. 3: přidáme bujón a vaříme 20 minut; toustový chléb nakrájíme na kostky; polévku rozmixujeme; přidáme lučinu; přidáme zakysanou smetanu; na pánvi rozpustíme máslo; přidáme chléb a osmažíme.

obr. 3

Těstovinový salát

Pomůcky:

nůž, hrnec, poklička, prkýnko, škrabka, ruční mixer, vařečka, pánev, metlička, 2x mísa, vidlička, lžička

Ingredience:

Obrázek č. 4: těstoviny; hrášek; kukuřice; majolka; tavený sýr; šunka; paprika; okurka; rajčata; zeleninový bujón.

obr. 4

 Pracovní postup:

  • Těstoviny dáme do hrnce s vroucí vodou a zeleninovým bujónem. Vaříme 8 minut.
  • Mezitím umyjeme papriku, okurek a rajčata, nakrájíme na kostičky a dáme do mísy.
  • Přidáme sterilovaný hrášek a kukuřici. Vše zamícháme.
  • Nakrájíme šunku na kostičky.
  • Uvařené těstoviny scedíme a dáme do mísy.
  • Do teplých těstovin přidáme dva tavené sýry, majonézu a šunku. Vše zamícháme.
  • Přidáme nakrájenou zeleninu a opět zamícháme. Dáme do lednice vychladnout a zaležet.
  • Můžeme dochutit zelenými bylinkami.

Obrázek č. 5: těstoviny dáme do vroucí vody se zeleninovým bujónem a vaříme 8 minut; zeleninu umyjeme; nakrájíme na kostičky; šunku nakrájíme; přidáme kukuřici; přidáme hrášek. 

obr. 5

Obrázek č. 6: těstoviny scedíme; přidáme dva sýry; nakrájenou šunku, půlku majolky; zamícháme, dáme odležet do lednice.

obr. 6

Hodnocení žáka

Hodnotící tabulka

Úkol/činnost č.

Počet dosažitelných bodů

1. Příprava pokrmů, dodržení postupu práce dle návodu

30

2. Organizace práce, BOZP, hygiena, pořádek na pracovišti

20

3. Příprava stolování

20

4. Prezentace pokrmů

20

5. Úklid pracoviště

10

Celkem bodů

100

 

Převod bodů na klasifikaci

Známka

Počet dosažitelných bodů

1

83 – 100

2

65 – 82

3

48 – 64

4

30 – 47

5

méně než 30

Jednotné zadání závěrečných zkoušek tohoto oboru vzdělání bylo vytvářeno vyučujícími odborných škol, které obor vzdělání Praktická škola dvouletá vyučují, ve spolupráci s pracovníky NÚV. Pro tvorbu podkladů obsažených v JZZZ bylo využito zkušeností z vývoje nové závěrečné zkoušky pro obory středního vzdělání s výučním listem.

AUTORKY TÉMAT JZZZ:

Libuše Kubíčková, Mgr.; Martina Lukšová, Mgr.; Lenka Žádníková, Mgr.; Zuzana Fořtová, Mgr.; Pavla Šedivcová, Mgr.

Licence

Všechny články jsou publikovány pod licencí Creative Commons BY-NC-ND.

Autor
Ing Renata Votavová

Hodnocení od uživatelů

Článek nebyl prozatím komentován.

Váš komentář

Pro vložení komentáře je nutné se nejprve přihlásit.

Organizace řízení učební činnosti:

Individuální

Organizace prostorová:

Specializovaná učebna

Nutné pomůcky:

vybavení cvičné kuchyně

Téma článku:

Jiné vzdělávací obory obecně