Domů > Odborné články > Předškolní vzdělávání > Není jablíčko jako jablíčko
Odborný článek

Není jablíčko jako jablíčko

10. 12. 2007 Předškolní vzdělávání
Autor
Zdeňka Drahokoupilová

Anotace

Praktický návod jak postupovat, pokud jsou MŠ darovány suroviny určené ke konzumaci, s odvoláním na předpisy, které se týkají hygieny potravin.

Snad v každém školním vzdělávacím programu mateřských škol je alespoň jeden integrovaný blok v roce věnován seznamování dětí s ovocem či zeleninou. Na podzim je toto téma zvláště aktuální. Děti například pomáhají péci jablečný závin, suší křížaly, připravují nejrůznější saláty, zúčastňují se jejich ochutnávek a určují druhy ovoce či zeleniny podle chuti. Stává se, že někdo věnuje mateřské škole koš svých výpěstků. Můžeme bez obav dětem darované ovoce nebo zeleninu podat ke konzumaci? Pracovnicím krajských hygienických stanic předkládáme při kontrolách dodací listy a smlouvy s dodavateli potravin, kterými dokladujeme původ surovin. V případě darovaných potravin je sledovatelnost jejich původu obtížnější.

Jak postupovat, abychom dary ze zahrádek nemuseli odmítat a zároveň neporušili obecné zásady hygieny potravin? Jednoduše řečeno: za vše, co se v mateřské škole děje, zodpovídá ředitelka. Ta proto nesmí povolit skladování darované zeleniny ani ovoce. Nic darovaného nepřenášet do skladu, vše okamžitě spotřebovat.

Doporučuji vedení sešitu s těmito záznamy:

  • Kdo a kdy košík přinesl.
  • S čím a v jakém množství.
  • Kdy byl obsah košíku načesaný (sklizený).

Jablka přijímáme pouze česaná. Vylučuje se podávání spadaných jablíček, protože se rychleji kazí (plíseň). Je nutné je zkontrolovat, zda nejsou natlučená, nahnilá nebo ovadlá. Písemné záznamy jsou zvláště důležité pro případ zdravotních potíží u dětí. Usnadní pátrání po původu, informace se spolu se vzorky jídla posílají k vyšetření na hygienickou stanici.

K oslavě vánočních svátků patří posezení s cukrovím. Několik druhů si upečeme v mateřské škole, ty náročnější nám přinesou maminky. Pro případ konzumace vánočního cukroví, které nekoupíme v obchodě, platí tato zásada: nikdy dětem nepodávat plněné cukroví s krémem, který obsahuje žloutek! Postačí tzv. suché druhy, jakými jsou například rohlíčky, perníčky a linecká kolečka.

Metody prožitkového učení nás přímo vybízejí poskytovat dětem příležitosti k praktickým činnostem se surovinami a potravinami. Prostudujme si alespoň ty předpisy, které se týkají hygieny potravin. Jedná se o Nařízení Evropského parlamentu a rady č. 178/2002 Sb., kterým se stanoví obecné zásady a požadavky potravinového práva a č. 852/2004 Sb., o hygieně potravin.

Licence

Všechny články jsou publikovány pod licencí Creative Commons BY-NC-ND.

Autor
Zdeňka Drahokoupilová

Hodnocení od uživatelů

Článek nebyl prozatím komentován.

Váš komentář

Pro vložení komentáře je nutné se nejprve přihlásit.

Článek není zařazen do žádného seriálu.

Téma článku:

Klima školy / třídy