Domů > Spomocník > Základní vzdělávání > Od Twitteru k Bluesky aneb ukázka posunu v digitálních kompetencích
Odborný článek

Od Twitteru k Bluesky aneb ukázka posunu v digitálních kompetencích

Tento článek je součastí seriálu: Posun v digitálních kompetencích

Anotace

Bluesky, decentralizovaná síť, kde mají uživatelé kontrolu nad obsahem, který v ní vidí, má potenciál stát se vzorem sociálního média budoucnosti. Zda se jí to podaří, bude záležet i na nás.
Zdroj: Bluesky

 

Myšlenku otevřeného a decentralizovaného standardu pro sociální sítě zveřejnil Jack Dorsey poprvé v prosinci 2019 na svém Twitteru. Jako člověk, který o třináct let dříve společně se svými přáteli tuto sociální síť založil a od začátku zde působil v roli výkonného ředitele (CEO), měl nyní jasnou představu o tom, jak by sociální síť budoucnosti měla vypadat, nebo lépe, co by rozhodně neměla postrádat. A tak vznikl nový, samostatný projekt, financovaný Twitterem, s cílem takový standard pro sociální média vytvořit a následně jej též do Twitteru integrovat. A tento projekt dostal jméno Bluesky.

V listopadu 2021 však Jack Dorsey v roli výkonného ředitele Twitteru skončil a přibližně půl roku na to odešel také z vedení společnosti. V dopisu Elonu Muskovi, novému majiteli Twitteru, napsal: „Je potřeba vytvořit novou platformu. A nemůže jí být firma. To je důvod mého odchodu z Twitteru.“ [6]

A bylo rozhodnuto. Připravovaný standard se nestane součástí Twitteru, ale nové sociální sítě s názvem Bluesky Social. [1][2]

AT protokol jako základ federativní sítě

O rok později, v říjnu 2022, představuje Bluesky tým autentizační přenosový protokol (zkráceně AT protokol) jako základ nového typu tzv. federativní sociální sítě. Pro ni je charakteristické to, že v ní není jen jeden server společnosti, která konkrétní síť provozuje (např. Facebook, Twitter, TikTok apod.), ale může zde existovat mnoho dalších decentralizovaných serverů, které mezi sebou dokážou komunikovat a zajišťovat interakci v dané síti. To znamená, že uživatelé mají možnost výběru poskytovatele a jednotlivci či firmy si případně sami mohou hostovat své síťové služby. Analogii lze vidět např. v e-mailové komunikaci. Pro posílání e-mailů nemusí mít všichni stejného poskytovatele (např. Gmail), a přesto si dokážou posílat e-maily, právě prostřednictvím protokolů pro příchozí a odchozí poštu.

Unikátnost AT protokolu, zejména pokud jde o uživatele, spočívá v tom, že umožňuje:

1. přenositelnost účtu

Osobní online identita by neměla být vlastněna korporacemi, které nejsou odpovědné svým uživatelům. S protokolem AT můžete přesunout svůj účet od jednoho poskytovatele k jinému, aniž byste ztratili jakékoli své údaje nebo sociální propojení.

2. volbu algoritmů

Algoritmy určují, co v dané síti vidíte a s kým můžete komunikovat. Pokud máte důvěřovat svému online prostoru, musíte mít kontrolu nad těmito algoritmy. AT protokol zahrnuje otevřený režim algoritmů, díky kterému mají uživatelé větší kontrolu nad tím, co v sociální síti zažívají.

[3]

Sociální síť Bluesky v 5 bodech

  1. decentralizovaná open-source platforma (s volitelnou možností použití AT protokolu viz výše)
  2. mikroblogovací sociální síť s možností publikovat text o délce 256 znaků nebo nepohyblivé obrázky
  3. publikovaným příspěvkům říkají někteří uživatelé „skeety“ (obdoba k tweetům z Twitteru)
  4. sociální síť je zatím uzavřená veřejnosti a dostupná pouze přes pozvánky (tzv. Private Beta)
  5. uživatelé mají kontrolu nad obsahem pomocí přizpůsobených feedů (viz dále)

Pozn.: uvedené informace jsou platné k datu vydání tohoto článku

[4]

Přizpůsobené feedy

Přestože AT protokol podporuje režim vlastních algoritmů nebo přizpůsobených feedů, jak se jim také říká, tato funkcionalita byla do aplikace přidána teprve před pár dny, na konci května 2023. Uživatelé tak mají možnost zvolit, které feedy chtějí vidět v přehledu příspěvků ve formě záložek, mezi kterými mohou následně přepínat. Výchozími feedy jsou zde například „Co je populární" (nejvyhledávanější obsah z celé sítě), „Tým Bluesky" (příspěvky členů týmu Bluesky) nebo „Oblíbené u přátel" (směs oblíbeného obsahu od účtů, které sledujete, a obsahu, který se líbí těm, kteří sledují vás). Sekce My Feeds obsahuje celou řadu nabídek dalších feedů, které si můžete do svého přehledu připnout. Nemusíte ovšem připínat žádné feedy. Pokud chcete, můžete aplikaci nastavit tak, aby vám zobrazovala pouze příspěvky od lidí, které sledujete. Máte tedy plnou kontrolu nad algoritmy a obsahem, který vám nabízejí.

V době, kdy se nás sociální sítě snaží svým obsahem pohltit, se tento přístup může jevit jako z jiné planety.

 

„Chceme budoucnost, ve které máte vy kontrolu nad tím, co v sociální síti vidíte. Snažíme se nahradit konvenční (hlavní) algoritmus, ovládaný jednou společností, otevřeným a rozmanitým tržištěm algoritmů.“

Jay Graber, Bluesky CEO

[5]

Ochota měnit digitální návyky a dovednosti

Je zřejmé, že k volitelnému nastavení decentralizovaných serverů v aplikaci Bluesky bude zapotřebí vyšší úroveň digitálních dovedností. Přizpůsobení feedů bude zase vyžadovat změnu našich digitálních návyků. Otázkou zůstává, co z toho bude pro nás těžší.

Bluesky má značný potenciál stát se vzorem toho, jak by jednou mohly vypadat sociální sítě. Zda se jí to podaří, může do jisté míry záležet i na nás a naší ochotě posouvat své digitální kompetence.

Literatura a použité zdroje

[1] – Jack Dorsey. Wikipedia, the free encyclopedia. [cit. 2023-5-30]. Dostupný z WWW: [https://en.wikipedia.org/wiki/Jack_Dorsey].
[2] – GRABER, Jay. Announcing Bluesky PBLLC. 2022. [cit. 2023-5-30]. Dostupný z WWW: [https://blueskyweb.xyz/blog/2-7-2022-overview].
[3] – The AT Protocol. 2022. [cit. 2023-5-30]. Dostupný z WWW: [https://blueskyweb.xyz/blog/10-18-2022-the-at-protocol].
[4] – GODLEWSKI, Nina. What is Bluesky? What creators should know about the invite-only platform. [cit. 2023-5-30]. Dostupný z WWW: [https://teachable.com/blog/what-is-bluesky].
[5] – PETERS, Jay. Bluesky rolls out feeds with custom algorithms. 2023. [cit. 2023-5-30]. Dostupný z WWW: [https://www.theverge.com/2023/5/26/23739174/bluesky-custom-feeds-algorithms-twitter-alternative].
[6] – PEREZ, Sarah. Jack Dorsey-backed Twitter alternative Bluesky hits the App Store as an invite-only app. 2023. [cit. 2023-5-30]. Dostupný z WWW: [https://techcrunch.com/2023/02/28/jack-dorsey-backed-twitter-alternative-bluesky-hits-the-app-store-as-an-invite-only-app/].

Licence

Všechny články jsou publikovány pod licencí Creative Commons BY-NC-ND.

Hodnocení od uživatelů

Článek nebyl prozatím komentován.

Váš komentář

Pro vložení komentáře je nutné se nejprve přihlásit.