Domů > Odborné články > Předškolní vzdělávání > Ubrousek – Skutečně zdravá škola
Odborný článek

Ubrousek – Skutečně zdravá škola

7. 10. 2021 Předškolní vzdělávání
Autor
PhDr. Helena Burianová
Spoluautor
Mgr. Jitka Sedláčková

Anotace

Skutečně zdravá škola, z. s., připravila šest nových vzdělávacích programů pro mateřské a základní školy na téma jídlo, vaření, stolování a pěstování. Každý program obsahuje detailní popis 16 vyučovacích hodin, pracovní listy a krátké motivační video. Absolventi mateřských a základních škol, které tyto programy zařadí do svého školního vzdělávacího programu, získají celkový přehled o problematice zdravé výživy a výborný základ pro své budoucí samostatné rozhodování ve věci výběru a přípravy pokrmů. Budou vědět, odkud se berou potraviny, jak zásadní je rozdíl mezi přirozenými a průmyslově zpracovanými potravinami, jaké bohatství zdraví prospěšných látek přirozené potraviny obsahují, jak úžasné pokrmy se z nich dají připravit a jak skvělé je vychutnat si je společně s kamarády u pěkně prostřeného stolu. UBROUSEK Pomocí příběhů, písniček, povídání, prozkoumávání a ochutnávek se děti seznámí s vybranými potravinami, včetně těch tzv. „neatraktivních“, a potom s chutí snědí i jídla z nich připravená. Program se skládá z 16 jednohodinových bloků, každý se zaměřením na jednu potravinu, úvodní a závěrečný blok. Bloky lze využít samostatně. Program obsahuje popis aktivit, metodické poznámky a pracovní listy. Úvodem k programu je krátké motivační video.

Ukázka úvodního bloku z vzdělávacího programu UBROUSEK:

Video

Co máme dnes na programu? Promítání krátkého filmu. O čem film byl? O dětech na zahradě? O dětech, jak sklízejí ovoce, zeleninu a bylinky? Jak vaří a prostírají na stůl? Jak ke stolu k dobrému jídlu pozvou celou rodinu? Dostali jste chuť na podobné dobroty? Taky někdy doma pomáháte s vařením? Dnes a ještě další dny si spolu budeme povídat o jídle. Těšíte se?

Kouzelný ubrousek

Posadíme se do kruhu a vzpomeneme si, co děti ve videu říkají: „Ubrousku, prostři se!“ V jedné pohádce dostal jeden hoch za své dobré služby kouzelný ubrousek. Stačilo ubrousek rozprostřít na zemi nebo na stole a zavelet: „Ubrousku, prostři se!“ a ubrousek se hned zaplnil samými dobrotami.  My tady máme také takový kouzelný ubrousek nebo spíše ubrus a ten nás bude provázet několika společnými lekcemi. Rozprostřeme si ho doprostřed našeho kruhu. Postupně pod ním budeme objevovat různá překvapení – všelijaké dobroty k jídlu.

Co nám ubrousek vyčaruje?

Co byste si vy sami přáli mít na svém ubrousku dobrého? Jaké jsou vaše oblíbené pochoutky? Kdo vám tato dobrá jídla připravuje, kdy nebo při jaké příležitosti je jíte? Proč vám tak chutnají? Z čeho se skládají? Pomáháte při jejich přípravě nebo dokonce při pěstování na zahradě?

Tvorba plakátu

Prvním úkolem v našem ubrouskovém projektu je vytvořit ubrouskový plakát. Pestrými barvami pomalujeme okraje velkého papíru a vytvoříme tak ozdobný lem ubrusu podle vzoru, který tady máme. Plakát bude viset na stěně učebny po celou dobu, kdy bude „ubrouskový projekt“ probíhat. Do bílého středu plakátu budeme postupně nalepovat obrázky jednotlivých potravin, které si pomocí kouzelného ubrousku vyčarujeme. Kromě obrázků si můžeme na plakát nalepovat i obaly nebo výstřižky z obalů od některých potravin.

Reflexe

Povídáme si, jak se nám jednotlivé činnosti líbily a zda nás bavily, zda se nám zdály jednoduché nebo náročné, jak jsme byli spokojení se svou prací, jak jsme se cítili, co nového jsme se naučili.

Cílem vzdělávacího programu je podpora a rozvoj klíčových kompetencí dětí prostřednictvím tématu jídlo, vaření, stolování a pěstování. Program obsahuje jednoduché aktivity propojující téma jídlo se světem pohádek, příběhů, písniček, básniček, říkadel, přísloví, hádanek i lidových zvyků. V rámci programu se děti seznámí s vybranými druhy potravin. Účelem je probudit v nich nadšení pro přirozené potraviny, jejich kvalitu a různorodost, zájem o jejich vlastnosti, přípravu a konzumaci. Aktivity jsou založeny na zapojení všech smyslů, zahrnují práci se skutečnými potravinami a praktické činnosti (příprava jednoduchých pokrmů, ochutnávky, jednoduché pěstování). Program pracuje s motivem kouzelného „ubrousku, prostři se“. Každý blok (kromě úvodního a závěrečného) je věnován jedné potravině.

V úvodu bloku děti hádají, jakou dobrotu kouzelný ubrousek skrývá. Seznámí se s danou potravinou, přivoní, ochutnají. Následuje související pohádka nebo písnička či říkadlo a další aktivity, které rozvíjejí dané téma. Děti společně tvoří plakát – koláž s obrázky potravin, se kterými se postupně seznamují. Stejná struktura bloků vytváří u dětí očekávání a napomáhá k upevnění nových vědomostí i postojů. Jednotlivé bloky na sebe nijak nenavazují, kromě úvodních dvou a závěrečného bloku je tedy možné je využít v jakémkoliv pořadí nebo samostatně. Úvodem k programu je krátké motivační video. Program naplňuje dílčí cíle všech vzdělávacích oblastí RVP PV.

Program byl vytvořen v rámci projektu „Klíčové kompetence a kulinární tradice“, OP VVV

CZ.02.3.68/0.0/0.0/16_032/0008063

Celý vzdělávací program je ke stažení zde:

https://www.skutecnezdravaskola.cz/metodicke-materialy-1/ubrousek

Licence

Všechny články jsou publikovány pod licencí Creative Commons BY-NC-ND.

Autor
PhDr. Helena Burianová

Hodnocení od uživatelů

Článek nebyl prozatím komentován.

Váš komentář

Pro vložení komentáře je nutné se nejprve přihlásit.

Klíčové kompetence:

  • Předškolní vzdělávání
  • Činnostní a občanské kompetence
  • ví, že není jedno, v jakém prostředí žije, uvědomuje si, že se svým chováním na něm podílí a že je může ovlivnit