Domů > Spomocník > Základní vzdělávání > Editaton VDC (4. akce Virtuálního Digicentra)
Odborný článek

Editaton VDC (4. akce Virtuálního Digicentra)

4. 12. 2019 Základní vzdělávání Spomocník
Autor
Jaroslav Mašek
Tento článek je součastí seriálu: Akce Virtuálního Digicentra

Anotace

Představení 4. akce Virtuálního Digicentra.
 

V článku 5 kroků, než začnete s Wikipedií ve škole jsme si představili několik způsobů, jak poznat Wikipedii z pohledu editora. Editaton VDC, v pořadí již 4. akce Virtuálního Digicentra Elixíru do škol, je dalším z nich.

S učiteli se v ní pustíme do tvorby nových či existujících článků na Wikipedii. Společně zažijeme skupinovou editaci, která bývá často zajímavější než ta solitérní. Zkušenost ze skupinové tvorby Wikipedii budou učitelé moci následně uplatnit při editaci se žáky.

Jak se zapojit 

Vyberte si termín a téma, které byste rádi editovali, a přihlaste se. Prvních 5 účastníků pozveme přímo do online přenosu a další se budou moci zapojit mimo přenos. Co vše je potřeba provést před editatonem, najdete zde. Své zkušenosti s editací Wikipedie pak budeme sdílet na této stránce. Na webu akce běží také diskuse, kde můžete s ostatními účastníky editatonu probrat jakékoliv téma týkající se tvorby Wikipedie.

Spomocník, Wikipedie a Virtuální Digicentrum

Tvorba Wikipedie má na Spomocníkovi vlastní seriál, ve kterém se, prostřednictvím samostatných článků, snažíme dát učitelům příležitost vytvářet encyklopedická hesla s tematikou vzdělávání. Spojení Spomocníka s Wikipedií nám od začátku dávalo smysl. Jejich propojení s Virtuálním Digicentrem, právě v podobě Editatonu VDC, má však význam ještě větší. Umožní mnohem více propojit učitele, společně zlepšovat Wikipedii, a též jim umožnit vybírat témata, která sami považují za důležitá, a ta nejen tvořit, ale také o nich diskutovat.

Editaton VDC, stejně jako všechny předchozí aktivity Virtuálního Digicentra Elixíru do škol, si klade za cíl spojovat učitele a lidi kolem vzdělávání prostřednictvím rozličných aktivit, vytvářet a sdílet obsah s významem nejen pro učitele a žáky, ale i pro širokou veřejnost. Editaton VDC je další ukázkou snahy budovat digitální stopy s přesahem a potenciálem dlouhověkosti a trvalosti, ve které Wikipedie hraje hlavní roli.

Licence

Všechny články jsou publikovány pod licencí Creative Commons BY-NC-ND.

Hodnocení od uživatelů

Montgomery Elmer
13. 4. 2023, 09:15
Komentář byl odstraněn, protože porušoval pravidla užívání Metodického portálu.

Váš komentář

Pro vložení komentáře je nutné se nejprve přihlásit.