Odborný článek

Pepper Robot

17. 12. 2015 Základní vzdělávání Spomocník
Autor
Martin Kučera

Anotace

Informace o trochu netradičním sociálně orientovaném robotu jménem Pepper.

Zajisté jste už zaznamenali, nebo by vás alespoň nepřekvapilo, že se na trhu objevují roboti určení například na uklízení nebo vaření v domácnosti. Robot Pepper od Aldebaran Robotics a SoftBank Mobile nic takového (alespoň zatím) neumí, jeho tvůrci se vydávají úplně odlišným směrem. Tento robot je především určený pro komunikaci s lidmi – pomocí hlasu, doteku a rozpoznávání obrazu. Pepper zatím pracoval pouze v obchodech SoftBank a v několika provozovnách Carrefour v Paříži, ale cílem vývojářů je udělat z Peppera robota, který žije s lidmi a funguje vlastně jako jejich kamarád.

Jedná se o společníka, který rozeznává lidské emoce. Podle smíchu pozná dobrou náladu, podle zamračeného obličeje zjistí, že člověka něco trápí. V současné době je schopen rozlišit radost, překvapení, vztek, nejistotu či smutek. Analýzu obličejových výrazů doplňuje zkoumáním pohybů těla a slov/zvuků, které člověk používá. Na zjištěnou náladu také adekvátně reaguje, například pokud se člověk necítí dobře, spustí oblíbenou hudbu nebo řekne nějaký vtip. Může též prostřednictvím zabudovaného dotykového displeje cokoli zobrazit.

Pepper se samozřejmě také učí. Čím déle je v kontaktu s jednou osobou, tím více o ní ví a přesněji reaguje na podněty. Cílem vývojářů není z Peppera udělat pracovního robota, který by luxoval nebo myl nádobí, cílem je vytvořit robota, který by pomáhal lidem psychicky růst, celkově zlepšovat život a usnadňovat vztahy. Je označován slovy „emotional robot“, tedy robot zaměřený na emoce a city. Pepper navíc může být připojen k internetu a dohledávat si informace k rozšíření svých schopností. Kromě obyčejné komunikace zvládá také funkce hlasových asistentů jako Siri a Cortana, umí na dotaz vyhledat restauraci, zkontrolovat čas naplánované schůzky atd. Komunikovat zvládá v angličtině, francouzštině, japonštině a španělštině s tím, že další jazyky budou postupně přibývat. Robot váží 28 kg a měří 120 cm, má 3 všesměrná kolečka, která mu zajišťují libovolný pohyb v prostoru, své okolí snímá pomocí 3D kamery až do vzdálenosti 3 metrů, takže se nestane, že by do něčeho/někoho narazil, a na jedno nabití vydrží 14 hodin.

Zmíněný popis je však bohužel zatím spíše cíl, kterého se výrobci snaží v dohledné době dosáhnout. Současný stav vývoje není pro využití robota jako společníka do domácnosti úplně ideální, určitě jsou ještě potřeba úpravy. Komunikace s Pepperem totiž někdy připomíná spíše rozhovor s hyperaktivním dvouletým dítětem. Pepper je sice charismatický a má velmi dobře udělaný obličejový výraz, dá se však velice lehce zmást. Rozpoznávání obličeje funguje spolehlivě, jen pokud člověk stojí přímo před Pepperem. To je důsledek faktu, že byl tento robot vyvíjen pro rušné obchody, takže bylo třeba, aby se zaměřil pouze na osobu stojící přímo před ním. Ideální není ani to, že pokud neporozumí, pokouší se o nesouvisející konverzaci. Například se vás náhodně zeptá, jestli se nechcete naučit něco o cloud computingu nebo jestli nechcete porovnat svoji výšku s Abrahamem Lincolnem [1].

Meet Pepper, the Friendly Humanoid Robot

I přesto, že robot není v současné chvíli na domácí použití plně připraven, věřím, že několik dalších let vývoje, které by mu navíc přidaly kromě komunikačních i další funkce, by z něj mohlo udělat velmi dobrého a užitečného společníka. Je navíc i relativně finančně dostupný, jeho cena se v základní verzi pohybuje kolem 1900 dolarů. Proto není velkým překvapením, že prvních 1000 kusů Peppera se prodalo za méně než jednu minutu.

Literatura a použité zdroje

[1] – BALDWIN, Roberto. Pepper the companion robot has a lot of growing up to do. 2015. [cit. 2015-12-7]. Dostupný z WWW: [http://www.engadget.com/2015/09/18/Pepper-robot-a-kid/].

Licence

Všechny články jsou publikovány pod licencí Creative Commons BY-NC-ND.

Autor
Martin Kučera

Hodnocení od uživatelů

Článek nebyl prozatím komentován.

Váš komentář

Pro vložení komentáře je nutné se nejprve přihlásit.

Článek není zařazen do žádného seriálu.