Domů > Spomocník > Základní vzdělávání > E-knihy ve vzdělávání
Odborný článek

E-knihy ve vzdělávání

27. 8. 2015 Základní vzdělávání Spomocník
Autor
Martin Borský

Anotace

Článek z pohledu učitele-začátečníka přehledově shrnuje možnosti využití volně dostupných nástrojů pro vytváření a publikování e-knih, tzv. e-booků.

Úvod

Fenoménem 21. století je bezesporu elektronická kniha neboli e-book. Zastánci a milovníci tištěných knih budou oponovat, že nic nenahradí kouzlo voňavého papíru z tiskárny a přímý kontakt s knihou v ruce, nicméně měli bychom si přiznat, že elektronické knihy mají budoucnost. Nabízí se nám možnost nepřeberného množství knih, které jsou k dispozici ke stažení na internetu a dají se číst kdykoli a kdekoli. V klidu domova, v autobuse, u moře, aniž bychom tahali kila papíru v batohu. Zároveň také můžeme publikovat knihy vlastní.

Ve vzdělávání vidím v tomto směru velký potencionál. Učitelé mohou vytvářet například digitální učební materiály, které se dají snadno publikovat a sdílet se studenty. Žáci nemusí jen pracovat s tím, co jim dá k dispozici učitel, ale také oni sami mohou vytvářet vlastní publikace na dané téma, například zpracovat ve formátu e-book referát o exkurzi nebo výletu. Možností využití ve vzdělávání je nepřeberné množství.

Existuje velké množství formátů e-booků. V současnosti jsou nejrozšířenější tři – PDF, ePub a Mobi

Uživatelé produktů firmy Apple znají také formát iBook, který je vytvářen pomocí softwaru iBooks Author. PDF patří mezi nejstarší univerzální formáty. K jeho prohlížení slouží bezplatný Adobe Reader. Jeden z nejvíce rozšířených formátů je ePub. Formát lze číst ve většině hardwarových i softwarových čteček, kromě Amazon Kindle, který primárně využívá formát Mobi.

V tomto článku bych chtěl ukázat několik možností, jak lze bezplatně vytvářet e-bookové výukové materiály a jaké jsou možnosti jejich publikování.

Export do PDF

Pro začátek je nejlepší a nejjednodušší variantou využívat textové editory v MS Office, či PowerPoint. V dnešní době většina uživatelů umí v těchto programech formátovat text, nebo přidávat obrázky a naprostá většina škol tyto programy používá. Po vytvoření materiálu stačí již jen exportovat dokument do formátu PDF a tím docílit snadné čtení v jakémkoliv zařízení, nebo čtení online. Není to sice optimální řešení, ale díky textovým editorům a využívání nástrojů pro tvorbu prezentací lze vytvořit velice snadno digitální učební materiál v uživatelsky známém prostředí.

Draft

Mezi další možnosti pro publikování patří volně dostupná aplikace Draft. Po zaregistrování lze vytvářet a publikovat své vlastní e-booky. Velkou výhodou je, že po vytvoření vlastní e-knihy si ji můžete ihned uložit a stáhnout ve formátech ePub, Mobi, nebo PDF. Díky tomu ji otevřete opět v jakémkoliv zařízení a na jakékoliv platformě. Draft používá značkovací jazyk Markdown, který slouží k vytváření a formátování textu. Ten pak lze publikovat na webu. Nejjednodušší způsob, jak vytvořit e-knihu, je vytvořit dokument v MS Word a ten pak automaticky bez nutnosti ovládat Markdown importovat do Draftu. Prostředí je velmi přehledné a intuitivní.

Liberio

Pro ty, co pro tvorbu dokumentů rádi využívají cloudové řešení, jako je například Google Drive, DropBox, OneDrive, je zde aplikace Liberio schopná všechny tyto služby integrovat. Veškeré uložené dokumenty v cloudu lze tedy ihned exportovat do ePub nebo Mobi formátu.

LeanPub

LeanPub je další platformou, kde lze bezplatně tvořit a publikovat text ve formátu ePub, Mobi a PDF. Začátečníci jistě ocení tutoriál, který provede uživatele tvorbou e-knihy. Pokud změníte text v již publikovaném materiálu, automaticky se odešle aktualizace i uživatelům, kteří si již stáhli knihu před změnou. To je podle mého názoru velmi užitečné. Tento systém je schopen pracovat i na komerční bázi. Uživatel si může sám stanovit cenu své práce, nebo ji nechat na svých stránkách dokonce určit čtenáři samotnými.

iBooks Author

Milovníci značky Apple jistě využijí pro tvorbu e-knih iBooks Author. Slouží pro tvorbu interaktivních učebnic a je také zcela zdarma. Pokud tedy vlastníte iPad nebo Mac je iBooks Author skvělý nástroj pro tvorbu a publikování textů. Uživatelé, kteří preferují prostředí v českém jazyce, jistě ocení českou lokalizaci. V tomto programu lze vytvářet snadno velmi atraktivní materiály s podporou interaktivních prvků. Velký nedostatek však vidím v tom, že na rozdíl od ostatních nástrojů pro tvorbu a publikování materiálů online, které v tomto článku uvádím, iBooks Author funguje pouze pod operačním systémem OS X, a také že umožňuje export pouze do formátu iBook nebo (se ztrátou interaktivity) do PDF. Proto je pro uživatele, kteří využívají jinou platformu, jen omezeně použitelný.

Závěr

Nástroje pro tvorbu e-knih, které jsem zde uváděl, jsou zcela zdarma. Výhodou všech, kromě iBooks Author, je jejich využití na jakékoliv platformě. To je dnes při vytváření digitálních výukových materiálů pro všechny naše žáky zřejmě nejdůležitější vlastnost. Existuje celá řada dalších možností, které nabízejí více funkcí nebo profesionálnější prostředí, ale ty už nejsou bezplatné. Každý, kdo se teprve seznamuje s vytvářením e-knih, by si nejprve měl vyzkoušet publikování pomocí bezplatných nástrojů, které jsem zde uváděl, a pokud se bude chtít dále rozvíjet v tomto směru, může se pak stát profesionálem.

Literatura a použité zdroje

[1] – DAVIS, Vicky. 5 Free Easy Ways to Publish Ebooks. 2014. [cit. 2015-7-6]. Dostupný z WWW: [http://www.coolcatteacher.com/publish-ebooks-free/].

Licence

Všechny články jsou publikovány pod licencí Creative Commons BY-NC-ND.

Autor
Martin Borský

Hodnocení od uživatelů

RNDr. I. Marek
27. 8. 2015, 08:03
Valná většina e-knih, se kterými pracuji, je ve formátu HTML, a proto považuji tvrzení o třech nejrozšířenějších formátech e-knih za sporné.
V odstavci o PDF jsem nepochopil, zda hodnocení "nejlepší a nejjednodušší" se vztahuje jenom na "textové editory v MS Office, či PowerPoint", nebo také na export do formátu PDF. Tam bych doporučoval opatrnost. Některé "papírové" časopisy vychází též v "elektronické" formě a zvolily právě formát PDF. Zkuste si s takovýmto rozsáhlým (např. 100 stránek s bohatými ilustracemi) PDF souborem manipulovat (stránkovat, vyhledávat) na průměrně výkonném kapesním zařízení. Možná dojdete ke stejnému závěru jako já - raději cokoli jiného, jen ne PDF.
Firmy, které volí formát PDF, pro to mají svoje důvody - zejména jde o zamezení neřízené distribuce placených informací. Lze předpokládat, že učitel vedený snahou informovat svoje studenty má priority zcela jiné, a proto může volit jiné prostředky.
 
Bořivoj Brdička
27. 8. 2015, 23:41
Dík za připomínku. HTML patří mezi formáty e-knih a jistě má mnohé výhody.
"nejlepší a nejjednodušší" se vztahuje k tvorbě PDF u začátečníků. Nástroje jsou běžně k dispozici, nejen MS Office, ale i open produkty.
Pavlína Hublová
28. 8. 2015, 10:24
Přiznám se, že jsem e-knihu v HTML asi vůbec nepotkala. Zřejmě se bude jednat spíš opravdu o odborné texty apod., protože ani nevím, jak by si s tím čtečka nebo aplikace pro čtení knih na tabletu poradily. Ale je dobré vědět :)
RNDr. I. Marek
28. 8. 2015, 22:09
Nepotkala e-knihu v HTML a neví, zda by si s HTML tablet poradil.Doufám, že jsem paní Hublové nezbaštil nějaký vtípek nebo krutou ironii. Pokud vím, s formátem HTML měla problém zařízení vybavená PalmOS. A pak je ještě možné - to nevím - že HTML neumí ty primitivní hračky firmy Kindle. Až na tyto dvě skupiny, znáte někdo nějaký tablet, který neumí HTML?
Kdo byste hledal e-knihy v HTML, zkuste třeba  http://hell.pl/…on/Baen/   Žádné odborné texty - špičková díla světové SF literatury. Kompletní díla velikánů jako David Weber, David Drake, Anne McCaffrey. Jinde lze nalézt A.C.Doyla, L.Tolstého, W.Shakespeara. Vše ve formátu HTML. Pokud byste to někdo chtěl a nedokázal na webu nalézt (?!), napište mi - já to samozřejmě všechno mám.
A ještě se vrátím k té SF: Klasikové žánru Malcolm Jameson a E.E."doc" Smith a špičkový S.M.Stirling - na webu jsou k nalezení, ale v jejich případě bohužel ta úplně nejlepší díla volně ke stažení nejsou.
Robert Janák
4. 9. 2015, 15:58
ad HTML knihy: Souhlas s panem Markem. 
Zatím nejpropracovanějším formátem pro e-učebnice je formát ePUB3, který je založen ne náhodou na jazyce HTML5 a jeho rozšíření MathML (sazba matematiky) a CML (chemické vzorce). Pak mi tedy ve výčtu chybí řada bezplatných nástrojů pro psaní v HTML kódu a taky speciální komprimační nástroje pro balení všech souborů v jeden ePUB.
Každý, kdo se teprve seznamuje s vytvářením e-knih, by si nejprve měl vyzkoušet publikování pomocí bezplatných nástrojů, které jsem zde uváděl, a pokud se bude chtít dále rozvíjet v tomto směru, může se pak stát profesionálem.
Cítím ze závěru článku (viz citace výše) jednoduché sdělení, že je důležité pro tvorbu e-knih ovládat jen ty nástroje. Samotným použitím těchto nástrojů se přece publikace nestane e-knihou, protože často chybí to základní – možnost pohybovat a orientovat čtenářům podle vnitřní struktury dané sémantikou nějakých značek, ať už to jsou PDF marks nebo HTML tagy. Měl jste tam napsat spíše to, že stát se profesionálem znamená ovládat alespoň sémantiku tagů HTML jazyka.
Těch formátů e-knih bude přibývat a naopak některé upadnou v zapomnění. Základem pro ně však zůstane značkovací jazyk, a tím bude velmi pravděpodobně zůstane HTML.
Ivo Krobot
9. 1. 2018, 11:19
Aplikace Liberio je od roku 2015 nefunkční. Více informací o problematice Ebook naleznete zde.

Váš komentář

Pro vložení komentáře je nutné se nejprve přihlásit.

Článek není zařazen do žádného seriálu.