Domů > Spomocník > Neformální vzdělávání > Ti nejlepší z Brány k druhým - podruhé
Odborný článek

Ti nejlepší z Brány k druhým - podruhé

5. 12. 2013 Neformální vzdělávání Spomocník
Autor
Mgr. Svatava Šimková

Anotace

Ve druhém ročníku soutěže Brána k druhým se sešlo vskutku zajímavé spektrum týmů, které dokáží pomáhat druhým. A jak to nakonec dopadlo?

Vítězné týmy 2. ročníku soutěže Brána k druhým

Kategorie děti do 18 let:

Mladí ochránci přírody Včelojedi, ZO ČSOP Vlašim

Během roku pořádají akce zaměřené zejména na ochranu přírody v místě, ve kterém žijí – úklid parku ve Vlašimi, vypouštění vyléčených zvířat ze záchranné stanice, zajištění dětských stanovišť při výlovu rybníka, výroba krmítek, výsadba stromů, sběr suchých plodů pro zvířata atd.

Dobrovolnice ze Střední zdravotní školy ve Frýdku-Místku

Žákyně SZŠ docházejí do Hospice ve Frýdku-Místku, kde se věnují klientům a zajišťují zejména jejich sociálně-psychologické potřeby. V letošním roce získali z nadačních zdrojů finanční podporu na vybavení výtvarné dílny v hospici a díky tomuto projektu spolupracují i s dalšími podobně zaměřenými dobrovolníky v České republice.

Turistický oddíl Bantuové při Masarykově základní škole Lanžhot

Organizují akce pro veřejnost jako je slavnost světel na začátku adventu a podzimní dětský den pro děti, sázejí stromky a čistí cesty od odpadků. Zapojují se do celorepublikového projektu Betlémské světlo a pořádají vánoční zdobení stromku v lese.

Kategorie mládež nad 18 let:

Tým povodňové pomoci Junák-svaz skautů a skautek České republiky

Na počátku letošních červnových povodní zkoordinovali skauty a skautky s cílem účinně pomáhat těm, kteří byli povodněmi zasaženi. Vytvořili propojující portál www.povodnovapomoc.cz a tři týdny provozovali povodňovou kancelář a krizovou linku. Během této doby zaregistrovali celkem 1277 dobrovolníků, kteří odpracovali desetitisíce hodin dobrovolné práce.

Občanské sdružení Fantazáci, projekt Povídej mi …, Jeřišno u Chotěboře

Skupina mladých lidí navštěvovala seniory v domovech pro seniory i v domácnostech a zapisovali jimi vyprávěné příběhy. Příběhy zpracovali a vydali v knižní podobě s ilustracemi dětí ze ZUŠ v Havlíčkově Brodě a v Chotěboři. Získali finanční prostředky na tisk 100 ks těchto publikací a ty věnovali seniorům i dalším spolutvůrcům knížky při slavnostním předvánočním setkání.

_____________________________________________________________________________________________

Kompletní výsledky za všechny soutěžící jsou k dispozici zde

Licence

Všechny články jsou publikovány pod licencí Creative Commons BY-NC-ND.

Autor
Mgr. Svatava Šimková

Hodnocení od uživatelů

Článek nebyl prozatím komentován.

Váš komentář

Pro vložení komentáře je nutné se nejprve přihlásit.

Článek není zařazen do žádného seriálu.