Domů > Spomocník > Základní vzdělávání > Má vaše dítě pod polštářem mobil?
Odborný článek

Má vaše dítě pod polštářem mobil?

26. 9. 2011 Základní vzdělávání Spomocník
Autor
Lucie Kubíková

Anotace

Informace o zajímavých číslech zjištěných výzkumy o tom, jak rozšířené je používání mobilů dětmi v noci.

V poslední době se opakovaně objevují zprávy, že děti používají příliš často své mobilní zařízení i během noci. Podívejme se na pár překvapivých čísel.

Podle průzkumu, jehož výsledky byly publikovány v červnu 2009 britským The Sunday Times „Mobile phones for children: a boon or a peril?“ zjistil přední australský psycholog (profesor pediatrie na University of Melbourne) Dr. Michael Carr-Gregg, že 40% dětí má díky mobilním telefonům problémy s nedostatkem spánku. Příliš mnoho dětí má povoleno mít mobil ve své ložnici a je přesvědčeno, že výměna textových zpráv do časných ranních hodin je normální. Doktor Carr–Gregg doslova uvádí, že „vzniká generace unavených zombie“ a doporučuje, aby dětem bylo užívání mobilních telefonů až do věku 12 let zakázáno.

Že se jedná o problém globální, dosvědčuje i řada dalších studií. Vedle švédských, britských a australských výzkumů se touto problematikou ve svém článku Connected, exhausted z 27. března 2011 zabývá i asistentka Bostonské university Beth Teitell. Odkazuje výsledky výzkumu z JFK Medical Center sleep laboratory v Edison, který v roce 2010 zjistil, že u sledovaného vzorku dospívajících v průměru připadá na každého neuvěřitelných 33,5 e-mailů či sms přes noc. Takové množství nepochybně musí mít vliv na jejich spánek.

Profesor Jan Van den Bulck z Belgie zmiňuje problematiku nočního užívání mobilních telefonů u dětí již v roce 2007, kdy vyšly v odborném časopise Journal Sleep výsledky jeho studie (viz Citace). Tento výzkum probíhal celý rok s cílem posoudit vztah mezi užíváním mobilních telefonů dospívajícími po „zhasnutí světel“ k úrovni únavy. Účastnilo se ho 1656 školních dětí z toho: 52,1% chlapců. Výsledky ukázaly, že u 35% respondentů mělo užívání mobilních telefonů prokazatelný dopad na únavu. Ze závěru Jan Van den Bulckova výzkumu jednoznačně vyplývá, že použití mobilů v noci zvyšuje hladinu únavy mladistvých.

Další výzkumnou institucí zabývající se touto problematikou je americká společnost Pew Internet, která se mimo jiné věnuje postojům teenagerů k mobilním telefonům. Její čísla praví, že 4 z 5 mladých lidí chodí spát s mobilním telefonem ve své blízkosti (přesněji 84%). Důvody, které uvádějí, jsou:

  1. Potenciální potřeba nouzového volání.
  2. Zjišťování času.
  3. Budík.

Bližší pohled na výše zmíněný výzkum říká, že zatímco 78% mladistvých ve věku 12-13 let chodí spát s mobilem v jejich blízkosti, již u kategorie starší mladiství (14 a více let) se toto procento zvyšuje na 86%. Dětí, které používají mobil pro psaní sms v noci je více jak 42% (viz Citace).

Pracuji na Základní škole Petřiny - sever, kde jsem položila žákům pátých až devátých tříd (10 – 15 let) otázku, kdo z nich má dostupný mobil v noci? Co myslíte – jak to dopadlo?

Počet dotázaných žáků: 171
Počet žáků s mobilem v noci: 123 (71,92 %)

Jedna snad lepší zpráva na závěr. Při vyhledávání informací na internetu jsem pod heslem mobil pod polštářem narazila i na diskusi samotných teenagerů k eventuální nebezpečnosti tohoto počínání (Telefon pod polštářem, ublíží mi?).

A co děti, žáci, studenti ve vašem okolí, z jakých důvodů chodí spát s mobilem? Jsou tyto důvody opravdu závažné? Nemělo by se s tím něco dělat?

Literatura a použité zdroje

[1] – NAISH, John. Mobile phones for children: a boon or a peril?. 2010. [cit. 2011-09-26]. Dostupný z WWW: [http://women.timesonline.co.uk/tol/life_and_style/women/families/article6556283.ece].
[2] – TEITELL, Beth. Connected, exhausted. 2011. [cit. 2011-09-26]. Dostupný z WWW: [http://articles.boston.com/2011-03-27/lifestyle/29353142_1_text-message-amanda-lenhart-senior-research-specialist].
[3] – VAN DEN BULCK, Jan. Adolescent Use of Mobile Phones for Calling and for Sending Text Messages After Lights Out: Results from a Prospective Cohort Study with a One-Year Follow-Up. 2007. [cit. 2011-09-26]. Dostupný z WWW: [http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1978406/pdf/aasm.30.9.1220.pdf].
[4] – Teens and Mobile Phones. 2010. [cit. 2011-09-26]. Dostupný z WWW: [http://www.pewinternet.org/Reports/2010/Teens-and-Mobile-Phones.aspx].

Licence

Všechny články jsou publikovány pod licencí Creative Commons BY-NC-ND.

Autor
Lucie Kubíková

Hodnocení od uživatelů

Článek nebyl prozatím komentován.

Váš komentář

Pro vložení komentáře je nutné se nejprve přihlásit.

Článek není zařazen do žádného seriálu.