Domů > Spomocník > Základní vzdělávání > Linux šitý na míru škole
Odborný článek

Linux šitý na míru škole

7. 5. 2009 Základní vzdělávání Spomocník
Autor
Viktor Fuglík

Anotace

Popis úspěšné distribuce operačního systému GNU/Linux s názvem Ubuntu, jež má široké možnosti uplatnění ve školství.
Úspěšnou distribuci operačního systému GNU/Linux s názvem Ubuntu, za jejímž vývojem stojí jihoafrický miliardář Mark Shuttleworth se svou společností Canonical snad není třeba dlouze představovat. Za několik málo let své existence se stala jednou z nejpopulárnějších a na pracovních stanicích pomohla zvýšit procentuální podíl používaných alternativních operačních systémů na světě. Kromě své základní stejnojmenné verze nabízí Ubuntu i řadu oficiálně podporovaných derivátů, jako je např. Kubuntu (výchozí grafické rozhraní KDE), Ubuntu Server (použití na serverech), ale také pro nás nejzajímavější Edubuntu. Jak již název napovídá, jedná se o distribuci zaměřenou na vzdělávání.

První její verze vznikla v roce 2005, tedy pouhý rok po představení celé distribuce, a nabízela přepracované grafické prostředí pro žáky základních škol (i když byly oficiálně uváděny i školy střední), dostupný výukový software lokalizovaný do řady jazyků včetně češtiny, nástroje pro kolaboraci mezi třídou a učitelem a po integraci s výsledky projektu LTSP (Linux terminal server project) také podporu pro bezdiskové stanice. Uběhlo mnoho času a koncepce celého projektu se posunula dále. Základní grafické prostředí Gnome je možné nahradit za mnohými preferované KDE, výukový software lze nainstalovat i do základní verze Ubuntu, při instalaci je možné vybrat, jedná-li se o server či klientskou stanici. Od minulého roku se pak Edubuntu vydalo cestou nástavby nad samostatný systém, což zrychluje a zjednodušuje nejen vývoj, ale také samotné nasazení v praxi. Dále začalo využívat kolaborativní software iTALC a rozšiřuje se také množství lokalizací zejména o méně využívané africké a asijské jazyky.

Celkově ale distribuce, později rozšířená o dodatkové CD, stále odpovídala skladbou výukových programů spíše potřebám základních škol. Po přidání pokročilých nástrojů spolupráce pak i jako operační systém pro školy střední. Před několika dny, přesněji 23. dubna 2009 vyšla zatím poslední verze s označením 9.04 (první číslo udává rok vydání, dvojčíslí za tečkou měsíc), která se snaží školní vzdělávání postihnout v šíři celého jeho spektra. Jednotlivé výukové balíky a další nástroje byly setříděny do pěti kategorií preprimárního, primárního, sekundárního (škoda jen, že není rozděleno na nižší a vyšší, protože uváděná věková kategorie 13-18 let je z mého pohledu příliš široká a limitující) a terciálního vzdělávání. Postupně se také vylepšuje i grafická stránka systému, jeho rychlost, podpora terminálů a zapracovávají se také četné žádosti uživatelů o nové funkce a opravy chyb, vše ruku v ruce se základním systémem Ubuntu.

Díky pravidelnému vývoji (nová verze vychází obvykle 2x do roka, nejčastěji v dubnu a říjnu), využití otevřených aplikací, k nimž je dostupný také zdrojový kód a velké komunitě uživatelů i vývojářů je Ubuntu a jeho rozšíření Edubuntu používáno v čím dál větším množství škol, zájmových spolků i dalších institucí pracujících s dětmi a mládeží, a to i u nás. Systém lze pravidelně aktualizovat z Internetu (případně prostřednictvím aktualizačních CD) a ani přechod na novou verzi není problémový. Kompaktní disk obsahující vše potřebné lze stáhnout nebo objednat v lisované podobě prostřednictvím stránek projektu zcela zdarma bez nutnosti hradit poštovné (doručovací doba je něco kolem 14 dní). Celé prostředí včetně funkčního programového vybavení lze navíc ihned bez instalace vyzkoušet.

Doby, kdy se o Linux zajímali jen jeho skalní fanoušci, jsou již pryč stejně jako řada dogmat, která dávno neplatí. Funkční je veškerý běžně dostupný hardware včetně tiskáren, skenerů, bezdrátových síťových karet či webových kamer, grafické rozhraní je dostatečně vyspělé a intuitivní i pro začínajícího uživatele, programové vybavení pokrývá celou myslitelnou škálu aplikací a čím dál více společností, které se dříve orientovaly pouze na platformu Windows, začíná vyvíjet také verze pro jiné systémy. Naopak řada dříve ryze linuxových nástrojů proniká do systému Windows, a stávají se tak neuvěřitelně populárními. A co víc, za GNU/Linux a tím pádem ani za celé Edubuntu se neplatí!

Jednou z možných cest, jak zajistit dostupnost informačních technologií a elektronických zdrojů ve školách, je právě využítí terminálových stanic. Ubuntu tuto myšlenku prostřednictvím Edubuntu podporuje, a navíc zároveň velmi usnadňuje její realizaci. Jako plnohodnotný operační systém ho však lze využít i na běžných školních pracovních stanicích.
Zdroj:
Edubuntu 9.04 Released, Edubuntu, 23 April 2009

Licence

Všechny články jsou publikovány pod licencí Creative Commons BY-NC-ND.

Autor
Viktor Fuglík

Hodnocení od uživatelů

Článek nebyl prozatím komentován.

Váš komentář

Pro vložení komentáře je nutné se nejprve přihlásit.

Článek není zařazen do žádného seriálu.