Domů > Spomocník > Základní vzdělávání > Volný přístup k záznamům veřejnoprávních televizí v USA
Odborný článek

Volný přístup k záznamům veřejnoprávních televizí v USA

23. 5. 2007 Základní vzdělávání Spomocník
Autor
Eva Keyzlarová

Anotace

Zpráva o projektu Asociace veřejnoprávních televizí v USA, jehož cílem je digitalizace programů veřejnoprávních stanic a jejich zpřístupnění veřejnosti.
Asociace veřejnoprávních televizí v USA chce začít s projektem, jehož cílem je digitalizace a ukládání programů veřejnoprávních stanic. To by umožňovalo přístup široké veřejnosti k obrovskému archivu veřejných televizních vysílání. Projekt by zřejmě nejvíce využívali studenti, učitelé a výzkumní pracovníci a byl by vhodný pro výzkum, vzdělávání, ale i k vytváření nových programů. Z archivu by také mohli těžit novináři a producenti dokumentárních filmů.

Asociace veřejnoprávních televizí známá pod zkratkou APTS spolupracuje na vytvoření tohoto projektu s Knihovnou kongresu. Představitel APTS odůvodňuje vytvoření archivu srovnáním s historickými knihami, které jsou snadno dostupné díky knihovnám. U veřejně vysílaných zvukových, filmových a obrazových záznamů to tak není a s tím je potřeba něco udělat.

Jedinou otázkou zatím zůstává nejasnost kolem vlastnických práv. K jejímu řešení bude zapotřebí legislativního opatření, které bude pokrývat stávající, ale i budoucí materiály. Podle ředitele APTS se veřejná televize a rozhlas zařazuje mezi instituce, které dokumentují národní dědictví, třeba jako muzea nebo univerzity. To je hlavní důvod, proč veřejné televize a knihovna kongresu na vytvoření archivu spolupracují a pracují na vytvoření a zpřístupnění uvedených programů veřejnosti.

Vedoucí pracovníci veřejnoprávních televizí přišli s návrhem, aby členové kongresu zvážili možnost k vytvoření tohoto archivu použít v současnosti již existující fondy na rozvoj digitalizace. Tyto fondy vznikly v roce 2001 a používají se k vybudování digitální infrastruktury pro veřejnoprávní televize a rádia.

Mimo digitalizaci budou finance plynout i do zpracování katalogu, uložení a uchování stávajících a nových záznamů na serverech. Tímto se veřejnost dostane k záznamům přes internetové připojení a jiné komunikační prostředky.
zdroj: Laura Devaney - Open access to public TV content sought, eSchool News, February 26, 2007

Licence

Všechny články jsou publikovány pod licencí Creative Commons BY-NC-ND.

Autor
Eva Keyzlarová

Hodnocení od uživatelů

Článek nebyl prozatím komentován.

Váš komentář

Pro vložení komentáře je nutné se nejprve přihlásit.

Článek není zařazen do žádného seriálu.