Domů > Spomocník > Základní vzdělávání > Noční můra amerických správců školních sítí
Odborný článek

Noční můra amerických správců školních sítí

4. 10. 2007 Základní vzdělávání Spomocník
Autor
Bořivoj Brdička

Anotace

Zpráva o revizi amerického federálního zákona, která předepisuje archivaci všech dat šířících se prostřednictvím podnikových počítačových sítí a vztahuje se i na školy.
Ve Spojených státech vstupuje v platnost revize federálního zákona, která předepisuje archivaci všech dat šířících se prostřednictvím podnikových počítačových sítí. Tento zákon se pochopitelně vztahuje i na školy. Každý školský obvod proto v jeho důsledku musí revidovat svou bezpečnostní politiku v oblasti počítačových sítí.

Záměr zákona je zřejmý. Když později vznikne podezření, že přenášený obsah mohl být nějakým způsobem nebezpečný, je možno se přesvědčit. Funguje to vlastně dost podobně, jako u záběrů z bezpečnostních kamer. I zde je nutno zajistit, aby se k datům nedostal nikdo nepovolaný.

Je dosti zajímavé, že tento zákon pracuje s presumpcí viny. Při případném pozdějším sporu je totiž třeba dokázat, že sporný obsah byl nezávadný. Není-li již k dispozici, předpokládá se, že závadný byl. Vezme-li se v úvahu, jak obrovské množství elektronických materiálů se v současných školách vyprodukuje, není divu, že jejich archivace působí mnoha školám velké logistické problémy.

Zákon navíc přesně nespecifikuje, jak dlouhého období se má archivace týkat. Alibisticky uvádí, že má být přiměřené. A tak se někde archivuje jen 3 měsíce a jinde až 3 roky. Některé školské obvody se nechaly slyšet, že archivovat vůbec nebudou. Právníci ale toto řešení vůbec nedoporučují. Mohlo by v případě sporu na federální úrovni připravit místní školský rozpočet o značné sumy.

Malé školy s nepříliš velkým objemem dat jsou schopny problém alespoň dočasně řešit pořízením zvláštního serveru s velkokapacitním záznamovým zařízením. Větší školy se ale většinou neobejdou bez pomoci zvenčí. Ukazuje se totiž, že nasadit takový systém, který by uměl nejen archivovat, ale též potřebná data později nalézt, působí školním správcům sítí velké potíže. Asi nejvhodnějším řešením je realizovat archivaci na úrovni celého školského obvodu. První zkušenosti napovídají, že školám ve Spojených státech se vyplatí angažovat některou ze specializovaných počítačových firem, které se archivací dat zabývají ve velkém.
zdroje:
Federal Rules of Civil Procedure, Wikipedia
Michelle R. Davis - E-Mail Alert!, Education Week, September 12, 2007
Confusion over Federal Rules of Civil Procedure Amendments Leaves Schools Exposed to Risk and High Costs, BusinessWire, May 29, 2007

Licence

Všechny články jsou publikovány pod licencí Creative Commons BY-NC-ND.

Hodnocení od uživatelů

Článek nebyl prozatím komentován.

Váš komentář

Pro vložení komentáře je nutné se nejprve přihlásit.

Článek není zařazen do žádného seriálu.