Domů > Spomocník > Základní vzdělávání > Mobily umějí číst, mluvit a překládat!
Odborný článek

Mobily umějí číst, mluvit a překládat!

25. 2. 2008 Základní vzdělávání Spomocník
Autor
Bořivoj Brdička

Anotace

Zpráva o současném stavu vývoje překladačů schopných překládat v reálném čase mluvenou řeč z jednoho jazyku do druhého.
Firma NEC nedávno oznámila, že se jí podařilo vyvinout zařízení schopné překládat z japonštiny do angličtiny v reálném čase. Věta se namluví do mikrofonu a během okamžiku se pak objeví na displeji telefonu již v jiném jazyce. Tato funkce by se brzy měla stát příslušenstvím některých typů mobilů prodávaných v Japonsku. Hlavní cílovou skupinou jsou turisté cestující do cizích zemí. Proto je slovní zásoba od počátku přizpůsobována právě jejich potřebám. Zatím je toto zařízení schopno rozeznat kolem 50 tisíc japonských slov. Dá se však očekávat, že další verze budou brzy následovat. Postupně se jistě dočkáme i variant vícejazyčných. Není pochyb o tom, že potenciál takových technologií usnadnit dorozumění lidí různých národností je veliký.

Téměř ve stejné době přišel vývojář aplikací v oboru umělé inteligence Ray Kurzweil spolu s americkou Národní asociací nevidomých (NFB) s jinou novinkou pro mobilní telefony – se schopností převádět textovou informaci do zvukové podoby. Ray Kurzweil, je znám tím, že byl první, kdo již koncem 70. let minulého století vyvinul první zařízení tohoto druhu pro tehdejší počítače.

Obě tyto novinky ukazují, jak rychle postupuje vývoj technologií převádějících text na zvuk a naopak. Není daleko doba, kdy takové snadno přenosné zařízení budou mít běžně k dispozici též žáci hendikepovaní nebo trpící různými poruchami učení, jejichž schopnost číst je omezená.

Mluvčí NFB Chris Danielsen demonstroval schopnosti takového mobilu nové generace tak, že vzal běžný účet na 20$, vyfotil ho a během pár vteřin se ozvalo oním známým monotónním generovaným hlasem „dvacet dolarů“. Softwarem převádějícím obraz na text a tento pak na zvuk již začaly být vybavovány telefony Nokia. V zásadě nic nebrání tomu, aby si uživatel s jejich pomocí nechal přečíst cokoli – jídelním lístkem počínaje a libovolnou učebnicí konče. Podle Raye Kurzweila budou v blízké budoucnosti mobily umět ještě mnohem víc – třeba rozeznávat obličeje nebo místnosti. Další vývoj se bude pravděpodobně ubírat též cestou propojení takového zařízení se vzdáleným serverem, na nějž by bylo možné přenést některé náročnější úkoly spojené s překladem a uložením velkého množství dat.

Je třeba přiznat, že již dříve existovala zařízení, která některé zde popisované funkce byla schopna plnit. Například ruční skener WizCom, který vytištěný text rovnou čte a je též schopen překládat. Integrování takovéto funkce do mobilu ale jistě přispěje k daleko širšímu praktickému uplatnění. Zatím asi bude většímu rozšíření bránit cena. Mobil s integrovaným čtecím zařízením se prodává přibližně za 2000$.

Konkurence naštěstí nespí. Třeba firma
Applied Media Analysis se nechala slyšet, že již dokončuje vývoj velmi podobného systému, který ale má být výrazně levnější. Pravděpodobně se tedy asi brzy dočkáme toho, že mobily nebudou jen telefonovat či fotografovat. Budou také promítat data (viz Mobilní projektory budou ještě v tomto roce), převádět namluvený nebo ofocený text do digitální podoby, nahlas číst texty uložené v paměti, překládat a kdoví, co ještě.

Všechny tyto funkce jistě najdou své uplatnění ve výuce, zvláště ve specifických případech. Chtě nechtě se však vynořuje též otázka, zda budou děti takovým zařízením disponující ještě vůbec umět samy číst?

zdroj:
Cell phones tackle reading, language barriers , eSchoolNews, February 07, 2008

Licence

Všechny články jsou publikovány pod licencí Creative Commons BY-NC-ND.

Hodnocení od uživatelů

Článek nebyl prozatím komentován.

Váš komentář

Pro vložení komentáře je nutné se nejprve přihlásit.

Článek není zařazen do žádného seriálu.