Odborný článek

TeacherTube

28. 5. 2009 Základní vzdělávání Spomocník
Autor
Martin Hyánek

Anotace

Článek o zajímavém klonu YouTube, který je určen výhradně pro výukové účely.

Každý z nás už asi někdy viděl nebo si dokonce stáhnul nějaké to video z internetového serveru Youtube. Samozřejmě, je to dnes v módě a většina žáků, když se chce něco dozvědět, podívá se nejdříve právě sem. Youtube, ač primárně zaměřený na video, se stává pro tzv. síťovou generaci dokonce primárním místem na vyhledávání základních informací. Než aby se namáhali čtením, najdou si raději nějaké to video o daném tématu a pohodlně si bez větší námahy (bez nutnosti číst) nechají „nalít“ informace přímo do hlavy.

Přáním každého učitele, který se každodenně připravuje na výuku, je získat pro své žáky co nejkvalitnější výukové materiály. V digitální podobě se jim říká výukové objekty a nacházejí se v tzv. úložištích (Learning Objects Repositories), např. DUM, Telmae, LeMill, LRE ad. Zde může učitel najít spoustu podkladů pro výuku (přípravy, textové dokumenty, powerpointové prezentace, applety …). Existuje také úložiště, které se, podobně jako Youtube, orientuje hlavně na videa, ale pouze na výuková.

Řeč je o TeacherTube. Tato služba, stejně jako Youtube, patří ve skutečnosti do kategorie tzv. sociálních sítí. Základním principem a úkolem těchto sítí je vytváření komunit v online prostředí, sdílení dat, hledání nových kontaktů, vzájemná interakce, komunikace s jinými uživateli. TeacherTube je poměrně nový. Provoz byl zahájen 6. března 2007 Jasonem Smithem. Stránky už prošly několika úpravami a jistě budou další následovat.

I když přehlednost je na docela dobré úrovni, myslím si, že by mohla být ještě lepší. Poprvé, když jsem zavítal na tento web, měl jsem značné problémy s vyhledáváním určitého tématu, ale postupem času jsem si ho „osahal“ a zjistil jsem, že je to vlastně poměrně jednoduché. Na úvodní stránce - Home (na obrázku) jsou jednotlivé záložky, podle kterých se řídíme, když chceme něco vyhledat.

TeacherTube
Videos, Docs, Audio, Photos, Channels, Community, Blogs, Upload. Toto jsou záložky, podle nichž je obsah seřazen. Problémy mohou mít ti, kdo nerozumí anglicky, poněvadž TeacherTube dosud nemá české rozhraní. U prvních čtyř záložek je celkem zřejmé, co podle nich budeme vyhledávat. Jsou to videa, dokumenty, audio nahrávky a fotografie. Každá tato záložka má ještě další „podzáložky“. Most recent (nejnovější), most viewed (nejprohlíženější), most discussed (nejdiskutovanější), top favorites (nejoblíbenější), top rated (nejlépe hodnocené), recently added (naposledy přidané), recently featured (naposledy upravovány). Tyto „podzáložky“ nám upřesňují výběr požadavku.

Všimněte si ještě kolonky nad záložkami, kde je rolovací lišta s výběrem (All media, videos, audios, photos, blogs, docs, groups, channels) a tlačítkem Search. Do této kolonky můžeme napsat celý název nebo jen část toho, co chceme najít, a pokud je nějaký materiál, který obsahuje alespoň část názvu, na TeacherTube uložen, během chvíle ho najdeme. Rolovací lišta nám upřesní výběr podle kategorie, kterou chceme.

Velmi užitečná je záložka Channels (kanály), kde lze najít předměty i druhy škol např. matematika, čtení, psaní, společenské vědy, střední škola, univerzita atd. V těchto složkách pak najdeme materiály s příslušnou tématikou. Záložka Community, v českém znění skupina, nám umožňuje sdílet materiály s určitým okruhem lidí, např. učitelé umění, učitelé matematiky apod. Vstup do jednotlivých skupin je buď veřejný, tudíž přístupný každému, nebo soukromý, kde se musí uživatel přihlásit a tedy uvést své uživatelské jméno a heslo. Každý člen může do skupiny nahrát video nebo fotografie. Pro ukládání videa či fotografií musí být uživatel vždy přihlášen.

Registrace je zdarma a velice jednoduchá. Vymyslíte si své uživatelské jméno, heslo, zadáte email a je to. Od této chvíle můžete přidávat videa, audio nahrávky i fotografie. Ale pozor! Nemůžete si na tento web nahrát cokoliv se vám zachce. TeacherTube má přísnou recenzní politiku, to znamená, že každý příspěvek prochází určitou kontrolou, a pokud nevyhovuje výukovým nebo jiným požadavkům, není do archivu uložen.

Záložka Blogs obsahuje blogy jednotlivých uživatelů, které jsou rozděleny na dvě skupiny. První skupinou je College and University (vysoké školy) a druhou je General Education (všeobecné vzdělávání). Uživatelé mohou do svých blogů kromě textů ukládat videa, audio nahrávky, fotografie, jiní uživatelé mohou příspěvky komentovat. Blogy byly zřízeny teprve nedávno, takže uložených příspěvků je zde zatím velmi málo. Záložka Upload slouží k ukládání souborů.

Po přihlášení se uživatel dostane do svého profilu, kde jsou informace o jeho poslední aktivitě, jeho počet uložených souborů, doručené zprávy, počet nových komentářů k uloženým souborům ad. Při ukládání videa (Upload Video) je třeba vyplnit formulář, do kterého se uvede název videa, krátký popis, kategorie do které patří, dále jestli bude přístupné všem nebo jen přihlášeným uživatelům a zda jsou povoleny komentáře. Všechny tyto informace slouží k co nejjednoduššímu vyhledávání. Jsou to takové informace o informacích neboli metadata. Tato metadata lze kdykoliv upravovat.

Na závěr ještě zmíníme způsob, jak lze videa z TeacherTube prohlížet bez připojení k internetu. U každého videa je na pravé straně několik základních informací (včetně odkazu a kódu umožňujícího integraci do libovolného webu). Je zde i tlačítko Download this video, kterým si ho můžeme stáhnout ve formátu flv (Flash video). Pak už potřebujeme jen vhodný přehrávač. Použít lze např. FLV Player, což je freeware a během minuty je nainstalovaný. Pokud byste potřebovali soubor flv konvertovat do jiného běžnějšího formátu, existuje mnoho nástrojů – např. Any Video Converter nebo Zamzar.

TeacherTube je určitě jeden ze zdrojů, jež mohou učiteli pomoci při přípravě na hodinu. Je zde spousta materiálů, které jsou užitečné a mohou udělat hodinu zajímavější. Bohužel je zde i mnoho amatérských videí, které mají s výukovou tématikou velice málo společného. Po delším hledání však téměř vždy najdeme i nějaký použitelný materiál. TeacherTube je teprve na rozjezdu a dá se očekávat, že se bude stále zkvalitňovat. Doufejme, že postupem času přibudou i další jazykové rozhraní. Držme mu palce, ať se to podaří!
Poznámka:
Tento příspěvek vznikl jako výstup předmětu Tvorba didaktických materiálů na Katedře informačních technologií a technické výchovy UK Praha, Pedagogická fakulta.

Licence

Všechny články jsou publikovány pod licencí Creative Commons BY-NC-ND.

Autor
Martin Hyánek

Hodnocení od uživatelů

Článek nebyl prozatím komentován.

Váš komentář

Pro vložení komentáře je nutné se nejprve přihlásit.

Článek není zařazen do žádného seriálu.