Domů > Spomocník > Základní vzdělávání > Twitter po česku
Odborný článek

Twitter po česku

11. 6. 2009 Základní vzdělávání Spomocník
Autor
Ester Glasová

Anotace

Článek popisuje možnosti jedná české online služby, která tak trochu připomíná Twitter.

Potřebujete dát vědět rodičům, kdy se jejich děti vrátí ze školy v přírodě? A to rovnou z autobusu? Samozřejmě můžete zavolat jedné mamince, a ta to pak rozešle ostatním rodičům mailem. Nebo můžete vzít s sebou notebook a rozeslat to mailem sami. Ale proč to dělat složitě, když to jde jednoduše. Řešením je teidu.cz.

Jedná se o mikroblogovací systém financovaný reklamou velmi podobný ve světě stále oblíbenějšímu twitteru, ale přizpůsobený českým podmínkám, tj. především domácím mobilním operátorům. K založení účtu vám stačí zvolit si přihlašovací jméno, které se ve formě „jmeno.teidu.cz“ stane vaší adresou. Dále je třeba si vymyslet heslo a zadat funkční emailovou adresu pro případ jeho zapomenutí.

Pokud toto zvládnete, získáte přístup do vašeho vlastního mikroblogu. Zde máte možnost publikovat krátké zprávy ve stejné formě jako tolik oblíbené smsky. A tím se dostáváme k důležité vlastnosti teidu.cz. Zprávy sem můžete napsat pomocí počítače, ale také poslat smskou, pokud si předem v nastavení zadáte číslo vašeho mobilu, ze kterého budete zprávy posílat. Pak stačí na začátek zprávy napsat slovo teidu a po mezeře již může následovat váš text. Zprávu odešlete na jedno z čísel uvedených na webu. Které si vyberete, záleží na vašem operátorovi a tarifu. Platit budete stejně jako za kteroukoliv obyčejnou smsku.

Telefonních čísel, ze kterých budete zprávy posílat, lze zadat více. Takže zprávu může odeslat ze svého mobilu třeba i vaše kolegyně. I kolega, který je na vodě se 7.B, může využít stejný (třeba celoškolní) mikroblog, pokud má oprávnění a číslo jeho mobilu je evidováno. Pak stačí, po odjezdu autobusu směrem k domovu poslat sms ve tvaru: „teidu navrat 7.B ke skole dnes 11.6. v 18.15 hod.“ na příslušné číslo. Předem informovaní rodiče prostě jen sledují, co se s dětmi děje prostřednictvím internetu. Rodiče bez připojení k internetu se snad mohou s někým ze sousedství domluvit, aby jim dal vědět.

Další využití teidu.cz vidím v tom, že by mohlo pro žáky sloužit jako tzv. úkolníček. Zapsání úkolu na internet vám zabere opravdu jen chviličku, a pokud si vzpomenete, že jste něco zapomněli napsat až cestou ze školy, nebo cestou do divadla, stačí poslat smsku. Starší děti si dnes často úkoly ani nezapisují, a pak se vymlouvají, že nevěděly, co mají udělat, a že myslely, že je to až na zítra. Třeba by přehled úkolů dostupný online přišel vhod i některým rodičům.

Teidu

Využití mikroblogu je spojené s příchodem mobilních zařízení nepřetržitě připojených do internetu. Tento způsob spojení využívají především lidé pracující v týmu nebo působící ve stejné profesi. Výukové prostředí, kde určitá skupina žáků pod vedením učitelů řeší společné úkoly, nepochybně patří do stejné kategorie. Existuje mnoho způsobů, jak tento nástroj webu 2.0 výukově využít. Kromě samotného seznámení s ním mohou děti např. informovat celý kolektiv, jak postupují při řešení určitého problému v mimoškolním prostředí a nasměrovat tak ostatní spolužáky. Kontakt na žáky může samozřejmě vhodným způsobem využít i učitel.

Určitě neuškodí, když si s žáky v jedné hodině vyzkoušíte vytvořit účet na teidu.cz. Každý to jistě zvládne sám, není na tom nic složitého. Žáci se mohou hned pokusit najít stránky svých kamarádů. K tomu potřebují znát přezdívky či jména, která zde zadali. Můžete je třeba pro celou třídu napsat na tabuli.

Každý si může u ostatních spolužáků kliknout na tlačítko „fandím ti“ (obdoba sledování v Twitteru), a tak si je vlastně označí a příště už jejich zprávy lehce najde vlevo ve svém menu ve složce fanoušci. Stejně tak si každý může označit zprávu, která ho zaujala, pomocí hvězdičky. Takto označené zprávy pak najde ve svém menu ve složce „záložky“. Na teidu.cz je možné označovat zprávy podle tématu, jehož se týkají. Napíše-li žák zprávu týkající se třeba hudby, bylo by dobré napsat na začátek
#music. Tuto zprávu pak ti, co se zajímají o hudbu, najdou snadněji.

Žáci si mohou touto cestou posílat zprávy téměř o čemkoli - co zajímavého našli, jaké knihy čtou, hry hrají, hudební skupiny poslouchají, apod. Mohou na teidu.cz vkládat své odkazy nebo fotky či obrázky. Naučí se tak hledat zajímavé informace na internetu a navzájem se o nich informovat.

Pokud děti pracují na nějakém projektu, ať už ve třídě či venku v terénu, mohou touto cestou informovat široké okolí, jak daleko s prací jsou. Jestliže jednotlivé skupiny mezi sebou soutěží, učitel může být informován, jak postupují, komu je třeba s něčím pomoci, apod.

Nemohli byste tuto webovou službu využít a zpestřit tak výuku svým žákům i vy? Určitě stojí za to se nad tím zamyslet.
Poznámka:
Tento příspěvek vznikl jako výstup předmětu Tvorba didaktických materiálů na Katedře informačních technologií a technické výchovy UK Praha, Pedagogická fakulta.

Licence

Všechny články jsou publikovány pod licencí Creative Commons BY-NC-ND.

Autor
Ester Glasová

Hodnocení od uživatelů

Článek nebyl prozatím komentován.

Váš komentář

Pro vložení komentáře je nutné se nejprve přihlásit.

Článek není zařazen do žádného seriálu.