Zobrazit na úvodní stránce článků

Na začátek článku
Titulka > Modul články > Základní vzdělávání > Výuka > Aktivity Odboru bezpečnosti potravin

Ikona informativni

Aktivity Odboru bezpečnosti potravin

Autor: Ing. Vendula Matoušková
Anotace: Informační centrum bezpečnosti potravin Ministerstva zemědělství připravilo v letošním roce pro základní a střední školy dva nové výukové programy s cílem nabídnout kvalitní podpůrný vzdělávací materiál, který vychází z odborných zdrojů a má ambice zatraktivnit výuku.
Klíčová slova: výukový program, Ministerstvo zemědělství, informační centrum, bezpečnost potravin, výukový program „Jíme zdravě a s chutí“, e-learningový kurz „Výživa ve výchově ke zdraví“

Text článku:

Tyto nové programy budou školám k dispozici od září 2016. Prvním je výukový program do interaktivních tabulí „Jíme zdravě a s chutí“, určený k výuce předmětů zabývajících se výživou člověka a bezpečností potravin na 1. stupni základních škol.

Výukový program je obsahově rozdělen na 21 samostatných modulů tak, aby byl v praxi co nejlépe využitelný dle aktuálních potřeb vyučujících. Každý vyučující tak má možnost použít buď celý program, nebo pouze jednotlivé moduly. Interaktivní cvičení v modulech doplňují činnosti pracovního sešitu pro děti 1. stupně ZŠ „Jíme zdravě a s chutí“, který rovněž vydalo Informační centrum bezpečnosti potravin Ministerstva zemědělství.

Výukový program částečně vychází z doporučení Světové zdravotnické organizace (WHO) „Pět klíčů k bezpečnému stravování“. Zabývá se tématy zdravé výživy a hygieny při zacházení s potravinami a seznamuje žáky hravým způsobem s problematikou zemědělství. Výukový program také obsahuje krátká instruktážní videa, interaktivní soutěže, hry a zábavné testování získaných znalostí.

Interaktivní cvičení jsou vytvořena v softwaru SMART Notebook, verze 11 a lze je využít na všech typech interaktivních tabulí.

Přístup k registraci do výukového programu „Jíme zdravě a s chutí“ je veřejně dostupný na webových stránkách www.bezpecnostpotravin.cz.

 

 

Druhým produktem je e-learningový kurz „Výživa ve výchově ke zdraví“, který vznikl ve spolupráci s 3. lékařskou fakultou Univerzity Karlovy a je určen středním školám s potravinářskými obory.

Kurz je rozdělen do třinácti modulů zabývajících se výživou člověka, složením potravin a bezpečným stravováním. Každý pedagog má možnost si ke své výuce vybrat buď celý kurz, nebo pouze jednotlivá témata (moduly). Součástí kurzu jsou tři krátká videa.

K využívání kurzu ve výuce je potřeba registrace do systému LMS eDoceo, která probíhá ve spolupráci s Ústavem zemědělské ekonomiky a informací.

E-learningový kurz je doplněn odbornou příručkou pro pedagogy „Výživa ve výchově ke zdraví“, která je stejně jako kurz přehledně rozdělena do 13 částí – modulů. Příručka je v elektronické podobě k dispozici na stránkách Informačního centra bezpečnosti potravin nebo je na vyžádání zasílána v tištěné podobě.

Oba výukové programy i příručka jsou k dispozici zdarma. 

 

 

Anotované odkazy:
Příspěvek nemá přiřazeny žádné anotované odkazy.
Přiřazené DUM:
Příspěvek nemá přiřazeny žádné DUM.
Přiřazené aktivity:
Příspěvek nemá přiřazeny žádné aktivity.
 
INFO
Publikován: 05. 10. 2016
Zobrazeno: 988krát
reklama
Hodnocení příspěvku
Hodnocení týmu RVP:
Hodnocení článku : 3

Hodnocení uživatelů:
Hodnocení článku : 4
Hodnotit články mohou pouze registrovaní uživatelé.

zatím nikdo Hodnocení článku : 5
1 uživatel Hodnocení článku : 4
zatím nikdo Hodnocení článku : 3
zatím nikdo Hodnocení článku : 2
zatím nikdo Hodnocení článku : 1
Jak citovat tento materiál
MATOUŠKOVÁ, Vendula. Aktivity Odboru bezpečnosti potravin. Metodický portál: Články [online]. 05. 10. 2016, [cit. 2017-05-25]. Dostupný z WWW: <http://clanky.rvp.cz/clanek/c/ZV/21125/AKTIVITY-ODBORU-BEZPECNOSTI-POTRAVIN.html>. ISSN 1802-4785.
Doporučte materiál
Licence Licence Creative Commons

Všechny články jsou publikovány pod licencí Creative Commons.

reklama

Komentáře
Příspěvek nebyl zatím komentován.